Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovni prijedlog?

Putin objavio dva uvjeta za početak pregovora s Ukrajinom, poslao poruku Zapadu

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Ruski predsjednik na sastanku s vodstvom Ministarstva vanjskih poslova objavio je dva uvjeta kako bi započeli pregovori s Ukrajinom.

"Ukrajina mora povući svoje trupe s cijelog teritorija novih regija Rusije kako bi započeli pregovore", rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku s vodstvom Ministarstva vanjskih poslova.

“Naši uvjeti za početak takvog razgovora su jednostavni i svode se na sljedeće - ukrajinske trupe moraju biti potpuno povučene iz Donjecke, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške regije, sa cijelog teritorija ovih regije”, rekao je, piše RIA.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Uhićen je Čeh fotoaparatom snimao djecu bez odjeće: Hrvatska policija ga ulovila

Dodao je i da bi još jedan uvjet za pregovore trebala biti izjava Kijeva da odustaje od namjere da se pridruži NATO-u.

"Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje trupa iz ovih regija, a također i službeno obavijeste o odustajanju od planova za ulazak u NATO, naša će strana odmah, doslovno u istom trenutku, slijedite naredbu o prekidu vatre i započeti pregovore", rekao je Putin.

Pročitajte i ovo Pas još je i prijetila Psi napadali i izgrizli ljude u Zagrebu i njihove pse: Policija uhitila 24-godišnjakinju

Predsjednik je naglasio da Rusija danas iznosi još jedan pravi mirovni prijedlog, ali ako Zapad i Kijev odbiju, to će postati njihova odgovornost za krvoproliće.

Putin: Zapad mora pronaći način za suradnju s Rusijom

Ruski predsjednik rekao je da je trenutni model globalne sigurnosti Zapada doživio kolaps i da Zapad treba pronaći način za suradnju s Rusijom.

Putin je, u govoru u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, rekao da je svijet došao do točke bez povratka zbog, kako je rekao, kolapsa zapadnog modela globalne sigurnosti te da je vrijeme za stvaranje novog i stabilnijeg sustava umjesto njega.

"Očito svjedočimo kolapsu euroatlantskog sigurnosnog sustava. Danas ga jednostavno nema, potrebno ga je u bitnome iznova stvoriti", rekao je Putin.

Sve to od nas zahtijeva da zajedno s našim partnerima, sa svim zainteresiranim zemljama, a ima ih mnogo, razradimo vlastite opcije za osiguranje sigurnosti u Euroaziji, predlažući ih potom za širu međunarodnu raspravu.

Putin je rekao da je vrijeme za razgovor o novom sustavu sigurnosti u Europi i Euroaziji, a Rusija je otvorena za razgovor o tome sa svima, uključujući i NATO.

"Važno je polaziti od činjenice da je buduća sigurnosna arhitektura otvorena za sve euroazijske zemlje koje žele sudjelovati u njenom stvaranju. 'Za sve' podrazumijeva i europske i zemlje NATO-a, naravno", rekao je.

"Živimo na istom kontinentu. Što god se dogodilo, ne možete promijeniti zemljopis, morat ćemo koegzistirati i raditi zajedno na ovaj ili onaj način."

"Krađa naše imovine na Zapadu neće proći nekažnjeno"

Ruski predsjednik istodobno je u petak zapljenu ruske državne imovine koju provodi Zapad nazvao krađom i rekao da ona neće proći nekažnjeno.

Putin je rekao kako način na koji se Zapad odnosio prema Moskvi pokazuje da bi svatko mogao biti sljedeći i postati žrtva sličnog zamrzavanja imovine kakvo provode zapadne zemlje.

Govorio je to dan nakon što su se čelnici G7, grupe sedam velikih demokracija, složili oko nacrta sporazuma o osiguranju 50 milijardi dolara kredita za Ukrajinu koristeći kamate od ruske državne imovine, zamrznute nakon što je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 2022. na takozvanu posebnu vojnu operaciju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene