Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raspoređivanje oružja

Putin objavio vijest od koje strepi Europa: Otkrio i datum

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 3
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak najavio svoj plan da od početka srpnja u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje.

Vladimir Putin je rekao da će pripreme za ključna postrojenja biti završene 7. i 8. srpnja i da će tada započeti premještanje.

Priopćenje je objavljeno nakon sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

To bi značilo da će premještanje započeti netom prije samita NATO saveza u Litvi, koja graniči s Bjelorusijom. Samit u litavskom glavnom gradu Vilniusu održat će se 11. i 12. srpnja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - 3 Pripreme pri kraju Sastali se Putin i Lukašenko, ruski vođa objavio kad će u Bjelorusiju prebaciti nuklearno oružje

Putin je još 25. ožujka najavio da će premjestiti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Bjelorusiju. Potez opravdava tvrdnjom da Sjedinjene Američke Države već godinama imaju nuklearno oružje u europskim zemljama poput Njemačke.

Zapadni vojni saveznici su oštro kritizirali taj plan. Lukašenko je koncem svibnja rekao da je najavljeni transfer naoružanja u njegovu zemlju već započeo.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko "Vrlo jednostavno" Lukašenko se kiti tuđim perjem: "Treba ući u uniju Rusije i Bjelorusije, bit će nuklearnog oružja za sve"

Bjelorusija će, ako se izvrši plan Moskve, po prvi put od 1990-ih imati nuklearno oružje nakon što ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rasporedit će se projektili 'Iskander', koji se mogu opremiti nuklearnim bojnim glavama.

Nekoliko bjeloruskih borbenih zrakoplova je također prilagođeno za korištenje novog naoružanja, prema izvješću TASS-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene