Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Macronom

Čekaju se signali: Putin obećao da neće pokrenuti vojne vježbe na jugu Rusije pa ipak to napravio. Danska u pomoć šalje snažne borbene avione

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da zasad neće pokretati nove vojne inicijative u blizini Ukrajine, kao uvod u deeskalaciju, tvrdi anonimni francuski dužnosnik nakon razgovora Putina s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Par sati kasnije, ruske agencije su izvijestile o početku vojnih vježbi. S druge strane, Danska je u utorak objavila da će pojačati vojnu pripravnost.

Ukrajina je s interesom očekivala razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je u posjeti toj državi nakon boravka u Moskvi, no ''ne želi prijeći svoje crvene linije'', rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. ''S interesom čekamo signale koje je Macron donio iz Moskve'', istaknuo je Kuleba.

Francuski dužnosnik koji je htio ostati anoniman tvrdi kako je Vladimir Putin pristao i da se vojnici koji će sudjelovati na vojnim vježbama na bjeloruskom teritoriju u blizini Ukrajine vrate u domovinu nakon njihovog završetka.

No, ruske novinske agencije u utorak su izvijestile o početku vojnih vježbi na jugu Rusije, samo nekoliko sati nakon što je Pariz izvijestio da je Putin obećao da zasad neće pokretati nove vojne manevre. Iz najave nije jasno jesu li vježbe novi razvoj događaja ili dio dugoročnih planova.

 

Reuters je još prošli tjedan prenio da Rusija planira povući svoje vojnike nakon tih vojnih vježbi između 10. i 20. veljače. Sam Putin na konferenciji za medije nakon šestosatnih razgovora s Macronom u Kremlju nije govorio o tim ustupcima.

Macron je bio najviši zapadni čelnik koji se sastao s Putinom otkad je Rusija okupila više od 100 tisuća vojnika blizu Ukrajine. Razgovarali su šest sati.

Macron je objavio je fotografiju s ruskim predsjednikom te rekao kako misli da je njihova dužnost surađivati. ''Kako bismo očuvali stabilnost i mir i ponovno uključili mehanizme povjerenja za našu Europu, naša je dužnost surađivati. Obojica smo uvjereni da ne postoji razumno rješenje koje ne uključuje dijalog. Idemo dalje'', napisao je Macron na svom Twitter profilu.

Francuski dužnosnik rekao je da su dvojica čelnika na susretu dogovorila ''otvoreni dijalog o strateškim pitanjima'' te jačanje takozvanog Normandijskog formata u kojem o ukrajinskom pitanju pregovaraju Kijev, Moskva, Pariz i Njemačka. No, još uvijek se ne zna što Rusija dobiva zauzvrat, piše agencija Reuters.

Podsjetimo, Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju, a Moskva to odbacuje i traži pravna jamstva da se NATO savez neće dalje širiti na istok jer to ugrožava njezinu sigurnost.

Danska jača vojnu pripravnost

Danska je u utorak objavila da će pojačati vojnu pripravnost uključujući slanje dvaju borbenih zrakoplova na otok u Baltičkom moru "zbog neprihvatljivog ruskog vojnog pritiska na Ukrajinu".

Dansko obrambeno zapovjedništvo objavilo je da će pripremiti borbeni bataljun od 700 do 800 vojnika koji će moći pridonijeti NATO-ovim operacijama u roku od jednog do pet dana, u odnosu prema sadašnjih 30 dana.

Pročitajte i ovo Ukrajinska crkva u Hrvatskoj - 3 Primjer lijepe suradnje Kakvi su odnosi Ukrajinaca i Rusa koji žive u Hrvatskoj? "Mi se svi molimo za mir, a u Ukrajini se pripremaju za rat"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''NATO širi napetost'' Amerikanci poslali vojno pojačanje u Poljsku: Ruski vojni manevri krinka za upad u Ukrajinu?

"Jačamo naše vojne kapacitete kako bismo mogli odgovoriti brže ako situacija to bude tražila", rekao je načelnik združenog stožera danskih oružanih snaga, Flemming Lentfer, po priopćenju. Naglasio je da prijetnja Danskoj u ovome trenutku nije povećana.

Danska će pripremiti i fregatu za zadaće kao što je povećan monitoring danskih voda te planove za slanje dvaju zrakoplova F-16 na danski otok Bornholm u Baltičkom moru "u bliskoj budućnosti", navodi zapovjedništvo.

 


 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene