Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svemirska sonda Voyager 1, koju je NASA lansirala još 1977. godine, 'pleše na rubu Sunčeva sustava' i samo što ne uđe u međuzvjezdani prostor.


Na konferenciji za novinare posvećenoj 35. godišnjici projekta Voyager, znanstvenici su kazali da se sonda nalazi na samom rubu našeg sustava, ali da bi 'mogli proći ne samo dani i mjeseci već i godine' prije nego ga napusti i prijeđe u međuzvjezdani prostor.

Vezani članci Slika nije dostupna SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađen najveći solarni sustav u našoj galaksiji Slika nije dostupna Pogledajte svih 116 fotografija koje je NASA poslala izvanzemaljcima

>> Voyager 1 sve bliže vanjskom rubu Sunčevog sustava

Naime, u svibnju su znanstvenici sjedili na rubu svojih stolica i pratili podatke ispisane na monitorima jer je Voyager 1 počeo bilježiti veliki porast broja određenih vrsta kozmičkih zraka koje čine granicu između Sunčeva sustava i međuzvjezdanog prostora. Prema riječima znanstvenika koji stoji iza ovog projekta Eda Stonea, Voyager 1 je na izlasku iz Sunčeva sustava, vrlo blizu heliosfere, međutim niko ne zna koliko još mora prijeći i kako će izgledati sam prelazak u međuzvjezdani prostor.

Voyager 1 je od Zemlje udaljen 18 milijardi kilometara. Kamere letjelice su ugašene od 1990. godine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook