Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Opsadno stanje u Francuskoj

Specijalne postrojbe pretražuju selo po selo: Stanovnicima je naloženo da ostanu u kućama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braća Kouachi navodno su viđena na sjeveru Francuske, a prijavu je napravio voditelj jedne benzinske postaje. Francuska je na nogama nakon krvavog terorističkog napada u centru Pariza. U međuvremenu se dogodilo još nekoliko napada koji se za sada ne dovode u vezu s pokoljem, koji se dogodio u srijedu.

00:40 - Specijalne protuterorističke jedinice u crnim uniformama, s helikopterima i oklopnim vozilima detaljno pretražuju šumovita područja na sjeveru Francuske. Mnogi od njih idu pješke od kuće do kuće u brojnim selima koja se nalaze na tom području u potrazi za bjeguncima, osumnjičenicima za stravičan teroristički napad u Parizu.

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Policija pucala na ženu koja je prijetila putnicima u prigradskom vlaku Otvorena istraga Drama u Parizu: Žena u vlaku vikala "Allahu Akbar", policajci je upucali

Stanovnicima je naloženo da ostanu u svojim kućama dok traje lov na opasne bjegunce.

19:21 - Opsadno stanje i dalje vlada u Parizu. Pretpostavlja se da je gotovo 100 tisuća policajca, ali i vojnika fokusirano na pronalazak počinitelja. Sumnja se da se nalaze u šumi sjeveroistočno od Pariza. Problem predstavlja neprohodan teren. Detaljno se pretražuje svaki pedalje šume i kuća po kuća.

Tijekom cijelog dana svakih pet minuta u Parizu se čuju policijske sirene, a policajci naoružani do zuba čuvaju sve javne zgrade. Tisuće ljudi odaju počast poginulima. U znak sjećanja na žrtve u ponoć će se ugasiti svjetla na Eiffelovom toranju, najavile su francuske vlasti.

17:00 - Visoki stupanj opreza proširen je i na sjever Francuske.

15:40 - Dvojicu naoružanih napadača, koji se sumnjiče za masakr u Parizu, navodno je opkolila policija na sjeveru Francuske.

Muškarci, za koje se vjeruje kako su braća Cherif i Said Kouachi zabarikadirali su se u kuću u gradu Crépy-en-Valois, udaljenom 80 kilometara sjevero-istočno od Pariza.

14:35 Agencija AFP prenosi kako je u napuštenom automobilu dvojice napadača na Charlie Hebdo pronađeno nekoliko džihadističkih zastava i molotovljevih koktela.

13:20 Francuzi su održali u četvrtak u podne minutu šutnje, koju je prekidao tek zvuk zvona u crkvama, u počast dvanaest novinara, zaposlenika i policajaca ubijenih u napadu u srijedu u Parizu na tjednik Charlie Hebdo.

Javni promet u Parizu prekinut je tijekom te minute šutnje. Minuta šutnje održana je i u školama. U brojnim tvrtkama zaposleni su prestali raditi. Četvrtak je proglašen danom nacionalne žalosti, uredbom Predsjednika Republike Francoisa Hollandea.

13:10 Šefica francuske radikalne desnice Marine Le Pen traži smrtnu kaznu za ubojice novinara i policajaca u jučerašnjem pokolju u Parizu, prenosi RT.

12:20 Idući tjedan Charlie Hebdo će izaći s novim brojem, prenosi Sky News. Iduće izdanje bit će pušteno prema planu i u čast žrtvama zvjerskog napada.

11:50 Dvojica osumnjičenih za napad na tjednik Charlie Hebdo viđena su u četvrtak ujutro na sjeveru Francuske u sivom Renaultu Cliu s naoružanjem, javljaju izvori bliski istrazi.

VIDEO Navijači pjevali Marseljezu, L'Equipe objavio svoju karikaturu

Voditelj benzinske crpke blizu općine Villers-Cotterets "službeno je prepoznao dva muškarca osumnjičena za sudjelovanje u napadu na Charlie Hebdo", objasnio je izvor blizak istrazi.

"Obojica nose maske i čini se da imaju kalašnjikove i ručne raketne bacače", potvrdio je jedan izvor.

11.00 - Policajka koja je jutros ranjena u napadu u Parizu umrla je od ozljeda, javlja Le Monde. Napadač ju je ranio u leđa.

10.20 - U današnjem napadu su prema posljednjim informacijama sudjelovala dvojica napadača, a jedan je uhićen. Navodno je riječ o muškarcu, 50-godišnjaku,afričkog podrijetla.  Osim policajke koja je u kritičnom stanju navodno je ranjen i jedan zaposlenik gradske uprave.

Mediji javljaju i da je u jednom restoranu smještenom blizu džamije u Lyonu eksplodirala je bomba.

9.24 - Mediji donose različite informacije o najnovijem napadu u predgrađu Pariza. Navodno su ranjene dvije osobe, od kojih jedna policajka teško. Napadač joj je, prema izjavama svjedoka, pucao u leđa. Nosio je pancirku. Prema izvorima policije, napad se navodno ne povezuje s jučerašnjim.

9.20 - Policajac kojeg su napadači na Charlie Hebdo najprije na ulici ranili a onda hladnokrvno smaknuli navodno je također musliman, javljaju francuski mediji. Ahmed Merabet (42) je bio patrolni policajac zaslužen za 11. arondisman.

8.50 - Jutros u 8 sati u napadu u južnom dijelu Pariza ranjena su, prema nekim izvorima dvojica policajaca dok neki mediji prenose da je teško ranjen jedan policijski dužnosnik. Naoružani napadač je pobjegao podzemnom željeznicom, a napad se dogodio kod stanice Porte de Chatillon. Još nije poznato ima li ovaj napad veze sa jučerašnjim terorističkim činom.

FOTO Mračna povijest braće: Izdala ih velika pogreška!

Dino Merlin o napadu u Parizu: 'Kao musliman, osjećam sram i duboki prezir prema počiniteljima!

8.50 - Francuski premijer Manuel Valls izjavio je kako je tijekom noći uhićeno nekoliko osoba koje se povezuje s napadačima u Parizu. BBC je objavio informaciju ministra unutarnjih poslova Francuske Bernarda Cazeneuvea da je privedeno sedam osoba koje su članovi obitelji i prijatelji terorista. 

U Elizejskoj palači održava se krizni sastanak koji je sazvao predsjednik Francois Hollande, a na kojem sudjeluju najviši državni dužnosnici te šefovi sigurnosnih službi.

7:15 Istodobno u noći sa srijede na četvrtak odvijala se policijska akcija u gradu Reimsu na sjeveroistoku Francuske. Neki mediji objavljivali su nepotvrđene informacije da je jedan od osumnjičenih ubijen, dok su druga dvojica privedena, neki da su sva trojica uhićena.

Policija je izdala dokument u kojem se trojica muškaraca traže zbog ubojstava povezanih sa napadom na Charlie Hebdo, navodi Reuters. U dokumentu se navode imena 34-godišnjeg Saida Kouachija, 32-godišnjeg Cherifa Kouachija i 18-godišnjeg Hamyda Mourada.

Policijski izvor rekao je da je jedan od njih identificiran pomoću osobne iskaznice koju je ostavio u autu za bijeg. Braća Kouachi su iz Pariza, dok je Mourad iz sjevernoistočnog grada Reimsa, rekao je vladin izvor za Reuters. Policijski izvior istaknuo je i da je jednom od braće prethodno suđeno zbog optužbi za terorizam.

Stručnjak za sigurnost pojašnjava zašto nije pomoglo nikakvo osiguranje

VIDEO 'Napadači su obučeni za urbano ratovanje i skrivanje'

Cherifu Kouachiju suđeno je zbog kriminalne povezanosti s terorističkom skupinom 2005., nakon što je uhićen prije odlaska u Irak gdje se namjeravao pridružiti islamističkim militantima. Osuđen je na 18 mjeseci zatvora 2008., navode francuski mediji.

7:00 Jedan od trojice osumnjičenih napadača na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo, 18-godišnji Hamyd Mourad predao se policiji u srijedu navečer u policijskoj postaji u gradiću Charleville-Mézieresu na granici s Belgijom, nakon čega se policija obratila javnosti s molbom za pomoć u potrazi za preostalom dvojicom osumnjičenika, braćom Cherifom i Saidom Kouachi.

Uz apel, policijski stožer u Parizu objavio je i njihove fotografije te upozorenje da su 34-godišnji Said i 32-godišnji Cherif Kouachi naoružani i opasni, prenosi francuski AFP.

Njihov navodni suučesnik, Hamyd Mourad, otišao je u policiju "nakon što je vidio da njegovo ime kruži na društvenim mrežama", rekao je izvor AFP-u. Navodno je pritom tvrdio da je nevin i da je za vrijeme napada bio u školi.

Krvavi dan u Francuskoj

21.17 - Francuski mediji javljaju da je policija identificirala trojicu napadača koji su izvršili nezapamćeni masakar u satiričkom tjedniku u Parizu. Kako piše Metro News, riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine. Dvojica od njih su braća iz Pariza dok je treći napadač muškarac iz Reimsa, javlja Reuters.

Le Monde je objavio na Twitteru kako im je potvrđeno iz policije kako su napadači identificirani.

 

20.32 - 'Ništa nas neće razjedniti, ništa nas neće razdvojiti. Pobijedit ćemo! Ništa nas neće spriječiti u našoj odlučnosti. Živjela Republika, živjela Francuska!, tim se riječima francuskoj naciji u srijedu obratio predsjednik Francois Hollande.

U četvrtak će u cijeloj zemlji biti dan žalosti.

19.10 - Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak u 8 sati održat će krizni sastanak u Elizejskoj palači. Sastanku bi trebali nazočiti premijer Manuel Valls te nekoliko ministara i šefova za sigurnost, javlja Le Figaro.  

18.40 - Glavni tužitelj u Parizu François Molins održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio detalje napada na tjednik Charlie Hebdo.

''Dvojica maskiranih napadača u 11.30 sati ušla su u prostorije lista Charlie Hebdo te su odmah u predvorju ubili jednu osobu. Potom su se popeli na drugi kat gdje se održavao sastanak redakcije, kolegij. Vjerujemo da su napadači znali vrijeme i mjesto sastanka', kazao je Molins. 

Opisao je kako su napadači otvorili vatru uzvikujući 'Alahu ekber' i 'osvetit ćemo proroka'.

Tužitelj je kazao kako je 12 osoba ubijeno, 11 ranjeno od čega četiri teško. Od 12 ubijenih osam je novinara.

18.35 - U znak solidarnosti sa Charliem Hebdom i ubijenima večeras će se u Londonu, na Trafalgar Squareu, održati bdijenje. U znak prosvjeda protiv napada na slobodu govora okupljeni diljem svijeta drže u zraku olovke.

18.25  - Izvor blizak istrazi za Libération je izjavio je kako su u redakciju upali komandos i dvojica vrlo smirenih muškaraca koji su se odmah uputili prema sobi u kojoj se upravo održavao kolegij. Kazao je kako se čini da su napadači unaprijed znali svoje mete.

Stručnjak za sigurnost: 'Mogli bi napasti ponovno, pripremljeni su i organizirani'

'Tražili su Charba i kada su upali u prostoriju upitali su: 'Gdje je Charb? Gdje je Charb?'. Njega su ubili, a onda su pucali i na sve ostale', rekao je.

Izvor je dodao da postoji mogućnost i da su i ostali karikaturisti također bili na popisu onih koje je odmah trebalo likvidirati.

17.34 - Francuzi se okupljaju na ulicama i trgovima u znak potpore listu Charlie Hebdo i ubijenima.

 

17.24 - Tijela ubijenih uklonjena su iz sjedišta lista Charlie Hebdo. Od deset ubijenih zaposlenika za sada ih je identificirano samo pet. Identitet dvojice policajaca također nije otkriven.

16.55 - U tijeku je najveći lov u novijoj povijesti francuske kako bi uhvatili napadače na satirički list Charlie Hebdo. Policija je pronašla automobili, Citroen, kojim su se koristili teroristi te izuzimaju tragove. Na ulicama glavnog grada Francuske je 3000 policajaca.

16.50 - 'Francuska je meta napada terorista jer smo zemlja slobode', izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande koji je obišao mjesto napada. Pozvao je Francuze da budu jaki i jedinstveni.

16.37 - Svjedokinja koja je pustila napadače u zgradu kazala je kako je napad trajao svega pet minuta te da su napadači govorili 'savršenim francuskim jezikom'. Navodno su išli od jedne do druge osobe (napad se dogodio u vrijeme kolegija) i pitali kako se zove. 

16.20 - Francuski mediji javljaju kako je jedan od napadača kazao svjedoku 'da su oni pripadnici al-Kaide iz Jemena'.

16.18 - Vatikan je osudio "užasan" napad počinjen u srijedu na pariški satirički list Charlie Hebdo, ruski predsjednik osudio je terorizam "u svim oblicima", kao i Francusko muslimansko vijeće i Arapska liga, Slovenija, Švicarska, Kanada, Turska i druge zemlje.

16.04 - Sjedište medijske grupe Prisa u Madridu, u čijem su vlasništvu dnevne novine El Pais, evakuirano je zbog sumnjivog paketa koji je, navodno, stigao u redakciju.

U Francuskoj policija koristi sve raspoložive resurse kako bi uhvatila počinitelje napada. Pregledavaju se sve nadzorne kamere koje bi mogle otkriti kojim su putem krenuli napadači.

16:01 - Među ubijenima u uredima magazina je i Bernard Maris, ekonomist i pisac.

15:39 - Napad na sjedište tjednika Charlie Hebdo najsmrtonosniji je teroristički napad u Francuskoj zadnjih desetljeća, piše agencija AFP.

Policija poručuje kako su napadači još na slobodi, da su naoružani i veoma opasni.

15:35 - Povodom napada na satirični magazin i ubojstva 12 ljudi u središtu Pariza, oglasio se i Papa osudivši ovaj čin.

15:33 - Američki predsjednik Barack Obama naredio je administarciji SAD-a da pruži svu potrebnu pomoć francuskim vlastima u potjeri za napadačima.

15:30 - Gerard Biard, glavni urednik 'Charlie Hebdoa' u vijreme napada bio je u Londonu. Kada je saznao da je magazin napadnut rekao je kako je šokiran napadom na novine u jednoj Francuskoj, 'sekularnoj republici'. 'Ja to ne razumijem', poručio je.

14:41 - Francuski islamski vođe stigli su na mjesto napada te osudili ovaj zločin. 'Pogodili su nas. Svi smo žrtve. Ovi su ljudi manjina', rekli su vođe, prenosi Guardianova novinarka s mjesta događaja.

14:33 - Netom prije napada, uredništvo Charlieja Habdoa na svom Twitteru su objavili karikaturu vođe Islamske države Al-Baghdadija kako čestita Novu godinu.

14:30 - Obitelji žrtava napada evakuirani su u zgradu nasuprot ureda u kojima se nalazio Charile Hebdo. Policija i dalje traga za tri napadača koji su pogubili 12 osoba. Još nije poznato tko točno stoji iza napada.

14:28 -  Jedan od dva poginula policajca bio je po dužnosti dodijeljen za čuvanje glavnog urednika Stephanea Charbonniera, zbog prijetnji koje su uredniku bile upućivane.

Napad je izvršen u vrijeme kolegija časopisa, što upućuje na to da su napadači veoma dobro organizirali napad.

14:17 - Sazvan je hitan izanredan sastanak francuske Vlade.

14:13 - 'Ovo je bila hladnokrvna egzekucija javnosti dobro poznatih pojedinaca', rekla je analitičarka Sky Newsa. Među pogubljenima su karikaturisti Cabu, Wolinski, Charb et Tignous.

13:58 - Ovaj napad za sada su osudili britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel te američki predsjednik Barack Obama.

13.54 - Le Monde izvještava kako škole i vrtići evakuiraju učenike u 11 okruga Pariza.

VIDEO Objavljen šokantan video napada u Parizu

13:25 - Prema najnovijim informacijama 12 je mrtvih u napadu, a pet teško ozlijeđenih, potvrdio je glasnogovornik policije. Napadači su nakon krvavog pohoda pobjegli iz zgrade, a na ulici su ušli u auto koji je vozio njihov pomagač. Nakon što su se odvezli do Port de Pantin na sjeveroistoku Pariza, ostavili su taj automobil i oteli vozilo kojim su se zaputili u nepoznatom smjeru. Policija traga za njima.

Napad u srcu Pariza: 'Bio je to masakr, pravi pokolj'

13:07 - Francuski predsjendik Francoise Hollande odmah je došao na mjesto napada i sigurnosne snage su ga obavijestile o detaljima događaja. On je to napad nazvao terorističkim i 'izrazito barbarskim'.

Napadači su bili teško napružani, dobro uvježbani s namjerom da ubiju što više ljudi.

 

12:50 - Prema izjavama svjedoka, napadači su bili naoružani kalašnjikovima i granatama. Nakon napada, piše BBC, pobjegli su u nepoznatom pravcu.

'To je pokolj', rekao je policajac na mjestu događaja Luc Poignant.

12:39 - Francuska policija potvrdila je smrt najmanje 11 osoba, među kojima su dva policajca. 10 je ranjenih od kojih je četiri u kritičnom stanju, potvrdio je francuski predsjednik Francois Hollande.

12:36 -  Smrtno je stradalo najmanje deset osoba, javlja francuska televizijska mreža iTELE.

'Prije otprilike pola sata dvojica muškaraca sa crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima', rekao je novinar koji je svjedočio događaju Benoit Bringer. 'Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi', dodao je, rekavši da su napadači viđeni kako bježe iz zgrade.

12:19 - Napad na francuski satirični magazin Charlie Hebdo izvele su najmanje dvije osobe, javlja BBC prenoseći francuske medije. Sky News izvještava o deset poginulih u napadu, iako taj broj nije službeno potvrđen.

Svjedoci kažu kako su čuli rafalnu paljbu u uredima magazina poznatog po objavama karikatura, među ostalima i proroka Muhameda, zbog čega su već prije bili meta napada muslimana.

Francuski list objavio strip o životu proroka Muhameda

Svjedoci također kažu kako su u sjedište magazina ušli maskirani muškarci. Napadu je svjedočio i Benoit Bringer, novinar agencije Premiere Ligne koji je potvrdio izjave ostalih svjedoka.

Dodao je kako su na mjesto pucnjave prvi stigli policajci na biciklima, ali bili su nenaoružani pa su se povukli.

Navodno je u napadu ozlijeđen jedan policajac, javlja France 24.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene