Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geopolitički stručnjak:

VIDEO 'Napadači su obučeni za urbano ratovanje i skrivanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV gostovao je stručnjak za geopolitiku, Vlatko Cvrtila koji je komentirao teroristički napad u Parizu na satirički tjednik Charlie Hebdo.

Jesu li Francuzi mogli pedvidjeti visoki rizik od napada, s obzirom na to da najveći broj boraca ISIL-a iz Europe, uz Britaniju, dolazi upravo iz Francuske?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 17 mrtvih Francuska u lovu na pomagače napadača, stižu prijetnje novim napadima Slika nije dostupna Terorizam u Francuskoj Tony Abbott: Australija stoji 'rame uz rame' s Francuskom

Unazad nekoliko mjeseci razina sigurnosti je podignuta ne samo u Francuskoj nego i u drugim državama Europe, i ne samo zbog toga što su brojni europski borci otišli u ISIL i što se predviđa da će se vratiti i poduzimati neke radikalne akcije. Prije četiri mjeseca je američka tajna služba upozorila da predstoje ili da postoji opasnost od terorističkih napada u Europi. Francuska je imala nekoliko manjih napada koji nisu bili toliko šokantni ili nisu bili evidentirani. Teško je reći da li se to moglo predvidjeti. No, ova meta, Charlie Hebdo, nije nasumce izabrana, ona ima svoju povijest, dosta velikih prijetnji izravno, pojedinačno ili redakciji.  

Jesu li počinitelji profesionalci ili amateri?

Očito su profesionalci jer se to vidi po njihovim kretnjama, držanju oružja, načinu na koji je sve izvedeno, a policija ih k tome još nije pronašla. Riječ je o ljudima kojima to sigurno nije prva upotreba vatrenog oružja. Obučeni su za tu vrstu urbanog ratovanja pa i skrivanja.

Vidite li opasnost za Njemačku, u kojoj se počelo prosvjedovati protiv imigracijske politike?

Ovo se događa u vrijeme kada se događaju dosta netolerantni prosvjedi i pokreti protiv stranaca i imigranata, no ne samo u Njemačkoj već u Europi. Ovaj događaj će sigurno izazvati određene reakcije i imati posljedice, i urezati se u europsku kolektivnu memoriju. Dolazi kao jedna kap koja još nije prelila čašu, ali je blizu.

 UŽIVO - OTKRIVENI DETALJI: 'Ubojice znale kada i gdje trebaju napasti! Prvu žrtvu smaknuli u predvorju!'

Hoće li se razina sigurnosti u susjednim zemljama podići? Mogu li se takvi napadi predvidjeti? Tko je sljedeći?

Hoće sigurno. Sigurnosne službe će sigurno tražiti podizanje razine sigurnosti i apelirati na sve one koji bi mogli biti meta da obrate pozornost na svoju sigurnost.

Hrvatskoj je blizu Bosna i Hercegovina, je li u tom smislu ona i naš sigurnosni problem?

Ne bih to tako rekao. U BiH su poslije rata ostali radikali povezani s radikalnim svjetskim skupinama. No, BiH i druge partnerske države čine sve kako ta prijetnja ne bi postala i konkretna opasnost u samoj BiH.

Stručnjak za sigurnost pojašnjava zašto nije pomoglo nikakvo osiguranje

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene