Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se Brnabić i Kurti

VIDEO Iz auta otvorena rafalna paljba na dječaka i mladića dok su nosili badnjak, odmah izbili neredi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Dvojica Srba ozlijeđeni su u petak na jugu Kosova kada je na njih pucano iz automobila u pokretu koji je navodno vozio lokalni Albanac, što je doživjelo "najoštrije osude" i iz Beograda i iz Prištine.

Ured Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju priopćio je, nakon medijskih izvješća o napadu, da su Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni u petak u mjestu Gotovuša kod Štrpca kada je na njih, "bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac". 

Kosovska policija priopćila je kasnije da je napadač identificiran kao A.K. (33) i uhićen, dok Beograd traži i očekuje reagiranje međunarodne zajednice.

Revoltirani Srbi su u znak prosvjeda blokirali cestu, tvrdeći da je na mladiće pucao Albanac dok su nosili badnjak, hrastovu granu koja se tradicionalno pali na Badnjak uoči pravoslavnog Božića, simbolizirajući vatru iz Betlehemske spilje. 

Prema priopćenju Ureda za Kosovo vlade Republike Srbije, dvojica rođaka su u trenutku napada hodali pored ceste noseći komad drveta za zapaliti na Badnje veče. Na njih je otvorena rafalna paljba.

"Pucao je Albanac, prema tvrdnjama mještana, iz vozila u pokretu. Imaju rane od vatrenog oružja. Na njih je pucano dok su nosili Badnjak. Netko nam je htio prirediti krvavi Božić!", napisao je na Twitteru direktor Ureda Petar Petković.

Napadač uhićen

Lokalni portal Koha.net navodi da je osumnjičeni za pucnjavu prepraćen u nadležnu policiju u Uroševcu na kriminalističko istraživanje.

"Područna policija Uroševac je nakon intenzivnog istražnog rada, prikupljanjem informacija na terenu, identificirala, a zatim i lišila slobode osumnjičenog muškarca u dobi od 33 godine", priopćeno je iz policije.

Napad osudili i Kosovo i Srbija

Napad su osudili premijeri Srbije i Kosova Ana Brnabić i Albin Kurti.

Brnabić je na svom osobnom Twitter računu ocijenila da se "sustavno nasilje stalno podcjenjuje", a "ekstremizam se brzo širi" od kosovskog vodstva "na šire društvo i zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih".

Poruku je objavila uz hashtag #Kosovo* i Posljednji geto u Europi (#LastEuropeanGhetto).

"Ni za pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu sigurni. Najoštrije osuđujem ovaj opaki zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reagira i privede krivce pravdi", navela je Brnabić.

Kurti je na Facebooku, osuđujući napad potvrdio da je napadač uhićen.

"Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu“, napisao je Kurti, navodeći da je "duboko zabrinut zbog njihovih ozljeda" i da im želi brz oporavak.

Kurti je, potvrdivši da je kosovska policija uhitila osumnjičenog za napad, naglasio kako se on "bez sumnje mora suočiti s pravosudnim institucijama, te da će istraga biti nastavljena dok se ne razjasne sve okolnosti čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu".

Prevezeni u bolnicu u Gračanicu

"Dječak je pogođen u predjelu nadlaktice. Šaljemo ga u Gračanicu, jer je metak ostao u ruci. Mladić je ranjen u šaku i njemu je ostao metak, šaljemo ih na odjel Kirurgije. Obojica su pod stresom, vidjet ćemo što će biti", kazao je dežurni liječnik u hitnoj ambulanti.

Ranjeni dječak i mladić prevezeni su u bolnicu u Gračanici, piše RTS.

"Ne znam detalje, u šoku sam. Znam samo da je pucano na našu djecu", kazala je za Kosovo Online majka ranjenog 11-godišnjaka dok je čekala liječnike.

Navodi da su svjedoci fotografirali automobil iz kojega je pucano. "Što su djeca skrivila?", pita se.

"Ovakav napad direktna je posljedica antisrpske politike Albina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić", navodi se u priopćenju Ureda.

Zatražili su hitnu reakciju međunarodne zajednice i poručili da će obiteljima ranjenih pružiti svu neophodnu pomoć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene