Obavijesti Video Pretražite Navigacija
H5N8

Još i to: Na peradarske farme u Njemačkoj i Nizozemskoj vratila se ptičja gripa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u ovoj sezoni u Njemačkoj je otkriven slučaj ptičje gripe na peradarskim farmama, potvrdile su u četvrtak vlasti u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein.

"Zaraza peradi ptičjom gripom dokazana je na maloj peradarskoj farmi na sjevernofrizijskom otoku Olandu", priopćilo je ministarstvo poljoprivrede Schleswig-Holsteina u Kielu.

Nacionalna referentna ustanova za ptičju gripu, Institut Friedrich Loefler, potvrdila je da se radi o virusu tipa H5N8.

Od gripe je na farmi uginulo osam komada peradi, a ostalih pedesetak, prema napucima o postupanju u slučaju pojave virusa H5N8, bit će ubijeno i uklonjeno.

U krugu od tri kilometara ustanovljena je zaštitna zona. Oland je otočić u plimnom području spojen s kopnom i još jednim otokom željezničkom prugom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva količina planula Stiže još 240.000 doza cjepiva protiv gripe: HZJZ objavio od kada i gdje će se građani moći cijepiti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas prvi dan Planulo cjepivo protiv gripe, ljekarne rasprodale sve doze: "Očekivali smo veći interes, ali ne ovoliki. Neki nisu htjeli izaći dok ne dobiju cjepivo"

U saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein otkriveno je još nekoliko slučajeva ptičje gripe kod divljih ptica, uglavnom kod divljih gusaka.

U sezoni 2016. - 2017. zbog ptičje je gripe u Njemačkoj ubijeno gotovo milijun komada peradi.

Do sada nije poznat slučaj prelaska virusa H5N8 na čovjeka.

Nizozemska će zbog toga zaklati 200.000 pilića

Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je naredilo klanje 200 tisuća pilića nakon što je visokozarazna ptičja gripa otkrivena na farmi u gradu Puiflijk na istoku zemlje.

Klanje, koje uključuje i ptice na drugoj farmi u radijusu od jednog kilometra, drugo je u zemlji unutar mjesec dana, nakon što je zaraza H5N8 najprije pronađena kod divlje peradi.

Rizik za ljude od zaraze smatra se niskim, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da se bolest širi među pticama selicama, koje ju onda prenose na domaću perad.

Velika Britanija u petak je naredila klanje 13.000 ptica na farmi u Frodshamu u Cheshireu, nakon što su tamo pronađeni slučajevi zaraze.

Nizozemskim peradarima naređeno je da do daljnjeg drže ptice u zatvorenom kako bi se spriječio daljnji prijenos.

Farma u Puiflijku udaljena je 3 kilometra od farme na kojoj je prvi put zabilježena zaraza, a 30 kilometara od njemačke granice, blizu Nijmegena. Druge farme u blizini testiraju perad na zarazu, dok je transport peradi zabranjen u radijusu od 10 kilometara.

Peradarstvo je grana industrije koja je u Nizozemskoj vrijedna 1,6 milijardi eura, a zemlja je najveći europski izvoznik pilećeg mesa i jaja te na 2000 farmi zapošljava 10.000 ljudi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene