Protuvladini prosvjednici prekinuli su promet podzemne željeznice u Hong Kongu za vrijeme jutarnje gužve u utorak u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti na nedavnim prosvjedima.

Galerija Prosvjednici u Hong Kongu blokirali željezničke postaje (Foto: AFP) Blokirane željezničke postaje u Hong Kongu u znak protesta protiv brutalnosti policije (Foto: Screenshot/Retuers) - 3 Blokirane željezničke postaje u Hong Kongu u znak protesta protiv brutalnosti policije (Foto: Screenshot/Retuers) - 2 +0 Blokirane željezničke postaje u Hong Kongu u znak protesta protiv brutalnosti policije (Foto: Screenshot/Retuers) - 1

Na mnogim željezničkim postajama širom Hong Konga stotine prosvjednika blokirale su vrata željeznice da ih onemoguće u prometovanju u jutarnjim satima.

Tri velike linije podzemne željeznice obustavljene su ili jako kasne zbog prosvjeda od vremena odlaska na posao do sredine dana, pogađajući stotine tisuća stanovnika koji taj prijevoz koriste svaki dan.

Prosvjed je organiziran preko društvenih mreža, a slijedi nakon većeg prosvjeda preko vikenda uključujući dva masovna prosvjeda u subotu i nedjelju. U sličnim prosvjedima male skupine prosvjednika prekinule su javni prijevoz ili prosvjeduju na ulazima u vladine zgrade.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu (Foto: Anthony WALLACE / AFP) Prosvjednici zauzeli zračnu luku u Hong Kongu: "Svijet nas gleda, ovako ćemo im najlakše objasniti što se događa"

Hong Kong (Foto: Anthony WALLACE / AFP) Policija udara nenaoružane prosvjednike palicama i štitovima, na ulicama Hong Konga tisuće ljudi

Prosvjedni pokret počeo je 6. lipnja protiv prijedloga zakona koji bi dopustio izručenje Kini. Proteklih tjedana prerastao je u veći prosvjed protiv hongkonških vlasti, kao i protiv policijske brutalnosti.

Interventna policija u subotu je lovila prosvjednike na željezničkoj postaji Yuen Long na Novim Teritorijima udarajući ih palicama i ispaljujući suzavac u pokušaju da očiste zgradu. Tjedan prije policija je bila odsutna više od sat vremena dok su naoružani huligani tukli prosvjednike i putnike na postaji nakon još jednog prosvjeda.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija Kine s posebnim pravima i povlasticama zajamčenima do 2047. godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju