Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zakona o izručenju

Tisuće prosvjednika na ulicama Hong Konga, policija opet ispalila suzavac

Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Policija je u nedjelju drugu noć zaredom ispalila suzavac te se sukobila s prosvjednicima u središnjoj vladinoj i poslovnoj četvrti Hong Konga, u još jednom od niza prosvjeda protiv kontroverznog zakona o izručenju i načina na koji vlasti postupaju s prosvjednicima.

Suzavac je ispaljen na prosvjednike ispred zapadne policijske postaje kasno u nedjelju, dok se interventna policija sukobila s prosvjednicima koji su okupirali ulicu Connaught, glavnu ulicu u blizini postaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I na nacionalni praznik Hong Kong: Prosvjednici ne odustaju Slika nije dostupna Prosvjedi u Hong Kongu FOTO Kina blokirala Instagram, policija povučena, prosvjedi se nastavljaju

Prosvjednici su se branili velikim kišobranima te su nosili zaštitne maske i naočale kako bi izbjegli udisanje dima.

U drugom dijelu grada, tisuće ljudi formirale su barikade kako bi blokirali ulice u četvrti Causeway Bay, najpopularnijoj četvrti za kupovinu, dok su tisuće okupirale park u središnjem poslovnom centru.

Prosvjednici svih dobi su u nedjelju sudjelovali u maršu kroz grad uzvikujući "Dolje pakleni zakon!" i "Preuzmimo Hong Kong, ovo je revolucija našeg vremena!".

"Želimo da se iz zakona isključi izručenje", rekao je prosvjednik Leo Wu. "Međutim, a pogotovo nakon prosvjeda u lipnju i srpnju... ne samo da se ne slažemo s prijedlogom zakona - ne slažemo se s vladom niti policijom!", rekao je.

Prvo je planirano da prosvjedni marš prođe kroz povijesnu četvrt Sheung Wan, popularnu među turistima, no nisu uspjeli dobiti odobrenje policije.

Manje skupine marširale su kroz tu četvrtu usprkos zabrani, dok su deseci tisuća krenuli u suprotnom pravcu pri čemu je prosvjed podijeljen na nekoliko ključnih mjesta.

Prosvjedi su dio šireg pokreta koji je počeo 9. lipnja protiv kontroverznog prijedloga zakona koji dopušta izručenje Kini, no prerastao je u veće prosvjede protiv vlasti i policijske okrutnosti.

Stotine tisuća pojavile su se na prosvjedima u proteklih nekoliko tjedanA, unatoč tomu što redovito završe nasilnih sukobima s interventnom policijom.

Wu i mnogi drugi pridružili su se prosvjedu zbog nasilja nad prosvjednicima prošlog tjedna kada su naoružani napadači, za koje se vjeruje da su pripadnici lokalne mafije, napali prosvjednike i putnike. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene