Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Pentagon uputio je službeni prosvjed Kini zbog neodobravanja uplovljavanja američkog nosača zrakoplova USS "Kitty Hawk" u luku Hong Kong, u povodu planiranog posjeta za Dan zahvalnosti - Thanksgiving.


"Službeno smo izrazili nezadovoljstvo s tim incidentom", rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell na brifingu za novinare.

Vezani članci Jedan od spremnika za kišu u Hong Kongu Oni su dokaz da se obilne kiše mogu obuzdati: Pod gradom divovski tuneli, stanovnici na mobitel dobivaju upozorenje... Privođenje prosvjednika u Hong Kongu Policija u Hong Kongu uhitila 300 ljudi na prvom prosvjedu zbog novog zakona o sigurnosti

Kineski vojni izaslanik u Washingtonu pozvan je u ministarstvo obrane gdje mu je uručen službeni prosvjed, dodao je Morrell.

Predsjednik George W. Bush u srijedu je to pitanje otvorio i prilikom posjeta Bijeloj kući kineskog ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

"Ministar Yang je pružio uvjeravanja predsjedniku da je to bio
nesporazum", rekla je Perino.

Nosač USS Kitty Hawk i prateća borbena skupina, stacionirani u luci kraj Tokija, morali su se nepredviđeno vratiti u Japan kada su im kineske vlasti u posljednjem trenutku zabranile uplovljavanje u Hong Kong. Stotine članova obitelji mornara s "Kitty Hawka" već je bilo doletjelo u Hong Kong zbog posjeta.

Kasnije su kineski dužnosnici javili da brod može uploviti, ali je on već napustio to područje i nije se vraćao.