Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed Pentagona zbog zabrane uplovljavanja u Hong Kong

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Pentagon uputio je službeni prosvjed Kini zbog neodobravanja uplovljavanja američkog nosača zrakoplova USS "Kitty Hawk" u luku Hong Kong, u povodu planiranog posjeta za Dan zahvalnosti - Thanksgiving.

"Službeno smo izrazili nezadovoljstvo s tim incidentom", rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell na brifingu za novinare.

Pročitajte i ovo Klizište u Hong Kongu Urušavanje FOTO Ni milijuni im nisu pomogli: Rekordne kiše dovele skupocjene vile na rub kolapsa Poplave Hong Kong Crno upozorenje FOTO Crna oluja potopila Hong Kong: Najveća kiša u 140 godina poplavila ceste i uzrokovala velike odrone

Kineski vojni izaslanik u Washingtonu pozvan je u ministarstvo obrane gdje mu je uručen službeni prosvjed, dodao je Morrell.

Predsjednik George W. Bush u srijedu je to pitanje otvorio i prilikom posjeta Bijeloj kući kineskog ministra vanjskih poslova Yanga Jiechija, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

"Ministar Yang je pružio uvjeravanja predsjedniku da je to bio
nesporazum", rekla je Perino.

Nosač USS Kitty Hawk i prateća borbena skupina, stacionirani u luci kraj Tokija, morali su se nepredviđeno vratiti u Japan kada su im kineske vlasti u posljednjem trenutku zabranile uplovljavanje u Hong Kong. Stotine članova obitelji mornara s "Kitty Hawka" već je bilo doletjelo u Hong Kong zbog posjeta.

Kasnije su kineski dužnosnici javili da brod može uploviti, ali je on već napustio to područje i nije se vraćao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene