Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje statusa

Albanci branitelji Domovinskog rata prosvjedovali pred hrvatskim veleposlanstvom u Prištini

Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tom Kačinari (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tom Kačinari (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedom tražili rješavanje svog statusa (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/5 >>
Udruga Albanaca branitelja iz Domovinskog rata pred hrvatskim je veleposlanstvom u Prištini prosvjedom tražila rješavanje svog statusa. Kažu da nisu ostvarili prava koja im pripadaju i da imaju probleme s izdavanjem viza za Hrvatsku

Pripadnici albanske nacionalne manjine u velikom su se broju uključili u obranu Hrvatske. U Domovinskom ratu imali su i svoju brigadu, a u raznim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovalo je više od tri tisuće Albanaca. Službeni podaci kažu da ih je 87 poginulo, 37 se vode kao nestali, a njih 250 je ranjeno.

Pročitajte i ovo Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Predlažu više proslava Što o proslavi Oluje kaže Hrvatski generalski zbor? "To je bila stožerna, emotivna i politička točka" Slika nije dostupna "Može se dogoditi dijeljenje" Miljavac nakon sastanka s Plenkovićem:"Generalski zbor ne ide na prosvjed u Vukovar"

Tom Kačinari, predsjednik zajednice udruga dragovoljaca Domovinsakog rata tvrdi da je riječ o političkom pitanju. "Unatoč nastojanjima i sastancima s Mesićem i Josipovićem, još ništa nije riješeno. Sada čekamo sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, da vidimo što ona može riješiti", kaže Kačinari.

Prosvjedom ispred hrvatskog veleposlanstva u Prištini tražili su hitno rješavanje statusa. Predsjednik hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac kaže kako su svi oni koji su branili Hrvatsku jednaki bez obira na njihovo porijeklo.

"Hrvatska vojska, osim Hrvata bila je sastavljena i od Srba i od Albanaca. Prema tome, svi koji su bili u postrojbama hrvatske vojske imaju pravo na sve ono na što ima pravo bilo koji dragovoljac ili branitelj hrvatske vojske", napominje Miljavac.

U Ministarstvu branitelja kažu da su upoznati s ovim problemom. Državnom tajniku Ministarstva branitelja Ivanu Vukiću žao je zbog toga što je došlo do prosvjeda.

"Oni znaju gdje se mogu javiti, koja je mjerodavna institucija koja im može pomoći i pravno i svakako drugačije i pozivamo sve hrvatske branitelje, ne samo Albance. Svi koji imaju probleme vezano za rješavanje svojih statusa i bilo koji drugi problem da se obrate svom resornom ministarstvu, a mi smo im na raspolaganju“.

Deset posto od pola milijuna hrvatskih građana, dakle njih oko 50.000, koji su stekli status branitelja pripadnici su nacionalnih manjina. Iz Ureda predsjednice kažu da će primiti hrvatske branitelje porijeklom Albance, kao što prima i ostale udruge hrvatskih branitelja.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene