Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavljaju se akcije proruskih prosvjednika na istoku Ukrajine. Sada su grad Donjeck proglasili narodnom republikom.


Proruski prosvjednici zauzeli su zgradu regionalne vlade u Donjecku i proglasili taj grad 'narodnom republikom', a pozivaju i na referendum na kojem bi se odlučivalo o formiranju nove republike, javlja BBC.

Vezani članci Rusi Blesavi ruski roditelji postali hit, pogledajte kako se igraju s djetetom Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu

Osim Donjecka, proruski prosvjednici po istom scenariju djeluju i u Harkovu te Luganjsku gdje je skupina neidentificiranih ljudi podizala nasipe tijekom noći na glavnoj prometnici, koja se nalazi oko 25 kilometara istočno od granice s Rusijom, a policija je uvela pripravnost i blokirala sve ulaze u grad.

Podsjetimo, proruski aktivisti zauzeli su u nedjelju vladine zgrade na rusofonom istoku Ukrajine i urede pokrajinske vlade Harkova i Donjecka, dva najveća grada te regije koja graniči s Rusijom.

Neredi u Ukrajini se šire: Prosvjednici zauzeli još jednu vladinu zgradu

U Donjecku, gradu s milijun stanovnika, prosvjednici su zahtijevali organiziranje referenduma o pripojenju Rusiji, prenio je AFP. Zauzimanje zgrade lokalne uprave izvedeno je bez nasilja. Snage reda su se kratko tijekom poslijepodneva suprostavljale u Donjecku i zatim povukle.

U Harkovu, gradu s 1,4 milijuna stanovnika, prosvjednici su predvečer zauzeli zgradu lokalne uprave. U ta dva slučaja prosvjednici su skinuli ukrajinske zastave i zamijenili ih ruskima. Postavili su i transparent s natpisom "Republika Donjeck" na pročelju vijećnice tog grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook