Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi nemiri

Proruski prosvjednici u Donjecku proglasili 'narodnu republiku'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se akcije proruskih prosvjednika na istoku Ukrajine. Sada su grad Donjeck proglasili narodnom republikom.

Proruski prosvjednici zauzeli su zgradu regionalne vlade u Donjecku i proglasili taj grad 'narodnom republikom', a pozivaju i na referendum na kojem bi se odlučivalo o formiranju nove republike, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Osim Donjecka, proruski prosvjednici po istom scenariju djeluju i u Harkovu te Luganjsku gdje je skupina neidentificiranih ljudi podizala nasipe tijekom noći na glavnoj prometnici, koja se nalazi oko 25 kilometara istočno od granice s Rusijom, a policija je uvela pripravnost i blokirala sve ulaze u grad.

Podsjetimo, proruski aktivisti zauzeli su u nedjelju vladine zgrade na rusofonom istoku Ukrajine i urede pokrajinske vlade Harkova i Donjecka, dva najveća grada te regije koja graniči s Rusijom.

Neredi u Ukrajini se šire: Prosvjednici zauzeli još jednu vladinu zgradu

U Donjecku, gradu s milijun stanovnika, prosvjednici su zahtijevali organiziranje referenduma o pripojenju Rusiji, prenio je AFP. Zauzimanje zgrade lokalne uprave izvedeno je bez nasilja. Snage reda su se kratko tijekom poslijepodneva suprostavljale u Donjecku i zatim povukle.

U Harkovu, gradu s 1,4 milijuna stanovnika, prosvjednici su predvečer zauzeli zgradu lokalne uprave. U ta dva slučaja prosvjednici su skinuli ukrajinske zastave i zamijenili ih ruskima. Postavili su i transparent s natpisom "Republika Donjeck" na pročelju vijećnice tog grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene