Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija zatvorila ulaze

Neredi u Ukrajini se šire: Prosvjednici zauzeli još jednu vladinu zgradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proruski prosvjednici provalili su danas u vladinu zgradu u Luganjsku, gdje je smješteno lokalno sjedište državne sigurnosti i zapljenili oružje.

Policija je zbog toga morala zatvoriti ulaze u Luganjsk, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

U drugom ukrajinskom gradu, Harkovu, zgrada uprave je oslobođena od prosvjednika, priopćili su ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov i lokalna policija.

Proruski aktivisti zauzeli zgrade vlade, policija uzvratila suzavcem!

Agencija AP dodaje da je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo kako je skupina neidentificiranih ljudi podizala nasipe tijekom noći na glavnoj prometnici u Luganjsku, koja se nalazi oko 25 kilometara istočno od granice s Rusijom i da je policija "uvela pripravnost i blokirala sve ulaze u grad".

Podsjetimo, proruski aktivisti zauzeli su u nedjelju vladine zgrade na rusofonom istoku Ukrajine i urede pokrajinske vlade Harkova i Donjecka, dva najveća grada te regije koja graniči s Rusijom.

Donjecku, gradu s milijun stanovnika, prosvjednici su zahtijevali organiziranje referenduma o pripojenju Rusiji, prenio je AFP. Zauzimanje zgrade lokalne uprave izvedeno je bez nasilja. Snage reda su se kratko tijekom poslijepodneva suprostavljale u Donjecku i zatim povukle.

U Harkovu, gradu s 1,4 milijuna stanovnika, prosvjednici su predvečer zauzeli zgradu lokalne uprave. U ta dva slučaja prosvjednici su skinuli ukrajinske zastave i zamijenili ih ruskima. Postavili su i transparent s natpisom "Republika Donjeck" na pročelju vijećnice tog grada.

U Donjecku su prosvjednici nosili transparente kojima traže referendum i pozivaju NATO da ode iz zemlje. Kad su zauzeli zgradu uprave, postavili su barikade od guma oko nje zahtijevali da lokalni zastupnici održe izvanredno zasijedanje o organiziranju referenduma, ili će sami imenovati vijeće naroda koje će to učiniti.

U Luganjsku, drugom velikom gradu na istoku zemlje, prosvjednici su u nedjelju zauzeli zgradu ukrajinskih službi sigurnosti i zahtijevali oslobođenje proruskih aktivista uhićenih ranije tijekom tjedna i optuženih da su pripremali oružani napad na zgradu lokalne uprave. Policija ih je bezupješno pokušavala otjerati suzavcem. Prosvjednici u razbili ulazna vrata i ušli u zgradu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene