Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud Srbije

Proizvoljna su nagađanja o potvrdi najviše kazne Ulemeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Srbije priopćio je kako su navodi 'Blica' o Ulemeku preuranjeni i proizvoljna nagađanjima, protivnim kaznenom zakonu.

Vrhovni sud Srbije u povodu navoda beogradskog lista ‘Blic’ da je ta institucija odlučila potvrditi najvišu kaznu Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću, osuđenima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, priopćio kako je riječ o preuranjenim i proizvoljnim nagađanjima, protivnim kaznenom zakonu. ‘U povodu teksta objavljenog u dnevnom listu 'Blic', u kojem se navodi da je 'Vrhovni sud Srbije odlučio potvrditi maksimalne kazne Ulemeku i Jovanoviću, čime je okončan najvažniji proces u Srbiji', Vrhovni sud Srbije obavještava čitatelje lista 'Blic' i javnost da su navodi iz teksta samo proizvoljna nagađanja i spekulacije’, navedeno je u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Planirao bijeg? U Ulemekovoj ćeliji pronađen plastični pištolj Slika nije dostupna Skrivao vatreno oružje? 'Legiji u ćeliji među knjigama pronađen pištolj'

Istaknuto je kako je jedino istina da je Vijeće Vrhovnog suda na javnoj sjednici razmatralo žalbe na drugostupanjsku odluku u predmetu koji se vodi protiv okrivljenih za ubojstvo premijera Đinđića. U priopćenju se dodaje da će Vrhovni sud o tom slučaju, kao i svim slučajevima za koje je javnost zainteresirana, odluku objaviti u sredstvima javnog informiranja, nakon vijećanja i glasovanja sudaca - članova sudskog vijeća, te kada pismeni otpravak iziđe iz suda. Beogradski dnevnik ‘Blic’ u izdanju od subote objavio je da je u postupku za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003., vijeće Vrhovnog suda odlučilo potvrditi maksimalne kazne Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću, čime je, kako je navedeno, okončan najvažniji sudski proces u Srbiji.

Ne navodeći izvor, taj list je prenio kako je sedmeročlano vijeće najviše sudske instance u Srbiji odbilo žalbe Ulemekovih i Jovanovićevih branitelja, ocjenjujući ih kao neutemeljene. Prvostupanjsku presudu Specijalnog suda u Beogradu, kojom su nekadašnji zapovednik Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pomoćnik zapovjednika Zvezdan Jovanović osuđeni na po 40 godina zatvora, Vrhovni sud je potvrdio 29. prosinca 2008. godine. Ulemek i Jovanović osuđeni su zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a njihovi branitelji uložili su žalbe na drugostupanjsku presudu kojom je peteročlano veće Vrhovnog suda potvrdilo maksimalne kazne izrečene u Specijalnom sudu 23. svibnja 2007. godine. Time su okrivljeni iskoristili zakonsku mogućnost da, pošto su osuđeni na maksimalne kazne zatvora od 40 godina i pošto su one potvrđene u drugostupanjskom postupku, njihove kazne razmotri i vijeće sudaca Vrhovnog suda, u trećestupanjskom postupku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene