Nakon najnovijeg govora Vladimira Putina u kojem je proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, pregovori više nisu mogući, smatra profesor s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić.

Galerija Vladimir Putin Proglašenje aneksije Ilustracija +0 Vladimir Putin

"Glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina u ovom trenutku je proglasiti političku pobjedu u Rusiji, ojačati legitimitet te potaknuti patriotizam, s obzirom na to da mobilizacija ide jako loše", ocjena je profesora s Fakulteta političkih znanosti Roberta Barića nakon najnovijeg Putinova govora te proglašenja aneksije četiriju ukrajinskih pokrajina u petak.

Posljednjim koracima ruskog čelnika, kako napominje naš vojni analitičar, nisu zadovoljni ni sami ruski građani.

Barić ističe kako Putinova retorika u ovom trenutku ne donosi ništa novo. U odnosu na zapadne sile drži se uvijek istih teza, a to je da one žele raskomadati Rusiju. 

Što se pak tiče prijetnji upotrebom nuklearnog oružja, Robert Barić stava je kako se radi o nastavku blefa, odnosno verbalnih prijetnji. Nastavno na prijetnje o prekidu isporuke plina, Barić ističe kako je Europa sada na prekretnici - stanovnike europskih zemalja čeka teška zima, ali dugoročno gledajući, te će se države osloboditi ovisnosti o ruskim energentima.

"Sumnjam da će se dogoditi upotreba nuklearnog naoružanja. To je vrlo malo vjerojatno, a nisu vidljive ni pripreme. Ono se čuva u posebnim spremištima, tako da se ne može sakriti prijenos", pojasnio je vojni stručnjak za portal DNEVNIK.hr te naglasio da je ruski čelnik u sve težem položaju.

Ruska ekonomija na putu je uništenja, pojasnio je Barić.

Vojnog analitičara pitali smo i što će ruska aneksija značiti za tamošnje stanovništvo. Pripojenje četiriju ukrajinskih oblasti priznala je samo Bjelorusija, istaknuo je Barić te kazao kako su oni i dalje okupirani, no sada bi ih Putin, čiji je cilj ojačati svoj legitimitet do proljeća iduće godine - mogao mobilizirati.

Robert Barić naglašava i da je većina ruskih građana koji su mobilizirani, nažalost predstavlja samo "topovsko meso", jer se radi o ljudima koji nisu prošli nikakvu obuku i ne predstavljaju borbeni potencijal.

Volodomir Zelenski, Vladimir Putin Stoti je dan rata u Ukrajini, analitičar o mogućem nuklearnom napadu: ''Putinova taktika je...''

Rat, ilustracija Vojni analitičar o promjeni ratne strategije: ''Rusija je prešla na razarajuću taktiku. Napravljena je pogreška...''

Nakon posljednjih Putinovih poteza pregovori s Ukrajinom više nisu mogući, dodao je Barić.

Ishod ratnih zbivanja u Ukrajini vrlo je teško predvidjeti i neće biti poznat prije idućeg ljeta, kada bi trebalo doći do velikih borbenih operacija.

Ukrajinski zahtjev za članstvom u NATO-u predstavlja pokušaj psihološkog efekta

"Proces pristupanja NATO savezu dugotrajan je i podrazumijeva brojne pripreme - ne samo one vojne naravi, nego i političke: zemlja mora imati razvijenu liberalnu demokraciju, kao i ekonomiju", naglašava profesor Barić te upozorava i da članstvo u NATO-u nije moguće u trenutku dok je jedna zemlja u sukobu s drugom.

Zahtjev Ukrajine za članstvom u Sjevernoatlantskom savezu očekivani je odgovor na Putinove prijetnje i ima ulogu psihološkog efekta, smatra Robert Barić. 

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju