Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija i Hrvatska imaju odlične odnose, premda je potrebno riješiti još neke male probleme, a Slovenija mora podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, odgovorio je talijanski premijer Romano Prodi dopisniku Nove TV na pitanje o talijansko-hrvatskim odnosima.


Prodi je tijekom konferencije za novinare, koju je održao u Udruženju stranih novinara u Rimu, čuvenoj Stampa Esteri, naglasio zauzimanje talijanske vanjske politike za uključenja Balkana u EU i stanje na Srednjem Istoku i Sredozemlju. 

Vezani članci Izražavanje emocija je znak snage TEST tvrdi da može predvidjeti trajanje vaše veze, jeste li dovoljno hrabri? Aleksandar Vučić (Foto: AFP) "I jedni i drugi smo premali da si možemo priuštiti luksuz da se žestoko tučemo"

Glede odnosa s Hrvatskom, Prodi je kazao kako su oni "dobri, dapače odlični, kako moji osobni, tako i cijele Italije" koja djeluje na ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, u koju trebaju ući sve balkanske zemlje, "ako one to žele". 

Glede ulaska Hrvatske u EU, Prodi je kazao kako je i Slovencima kazao da ne smiju zatvarati vrata pred Hrvatskom, dapače. 

"Rekao sam Slovencima kako ću učiniti sve za njihov ulazak u EU, ali kako oni ne smiju zatvarati vrata, već djelovati na ulasku i Hrvatske u EU", odgovorio nam je Prodi a glede bilateralnih odnosa "postoje sa Zagrebom neka sitna pitanja koja trebamo riješiti", te kako ce Slovenija, Hrvatska, Italija i Eurpska komisija, svi zajedno, naći ćemo riješenje" za te male probleme. 

Glede pregovora o Kosovu Prodi je kazao kako Italija ne očekuje samo riješenje u pregovorima trojke (SAD, Rusija i EU), već predlaze i mjere za približavanje Srbije europskim integracijama, među kojima ukidanje viza za srbijanske građane, te promicanje Srbije u kandidata za ulazak u EU.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju