Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinska kriza

Američki plin osigurao toplu zimu: Scholz zadovoljan, a drugi tvrde da je to "povijesni udarac za zaštitu okoliša i klime"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Brojne europske države već mjesecima pokušavaju pronaći odgovor na plinsku krizu, a Njemačka pronalazi načine kako smanjiti ovisnost o ruskom plinu.

Tanker s ukapljenim plinom pristao je u utorak na novoizgrađeni njemački terminal za ukapljeni plin (LNG) u Wilhelmshavenu, po prvi put od puštanja tog terminala u pogon sredinom prosinca.

"U Wilhelmshaven je pristao tanker 'Maria Energy' s oko 170.000 kubičnih metara ukapljenog plina iz SAD-a. Radi se o količini koja je dovoljna za godišnje potrebe preko 50.000 njemačkih domaćinstava", priopćila je energetska kompanija Uniper koje upravlja novoizgrađenim LNG terminalom.

Terminal u Wilhelmshavenu je prvi njemački terminal za ukapljeni plin a njegova gradnja je započela na proljeće nakon što je postalo jasno da Njemačka, nakon napada Rusije na Ukrajinu, dugoročno ne može računati s dostavom zemnog plina preko plinovoda iz Rusije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠAMAR PUTINU Povijesni korak Njemačke u energetskoj politici: "Još do prije koji mjesec to je bilo nezamislivo"

Pročitajte i ovo Ilustracija Koja je gornja granica? Novi razdor oko plina unutar EU-a, glas jedne zemlje mogao bi biti odlučujući: "Još nismo gotovi"

Uz terminal u Wilhelmshavenu trenutno se radi na dovršavanju još tri LNG terminala a oni u Brunsbuettelu i Lubminu bi trebali biti otvoreni sljedećih mjeseci.

Prilikom otvaranja LNG terminala u Wilhelmshavenu sredinom prosinca, njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je brzo dovršavanje terminala koji bi trebao pomoći u prevladavanju energetske krize zbog izostanka ruskog plina.

Njemačka je u međuvremenu dogovorila isporuke veće količine ukapljenog plina iz SAD-a, Kanade, Norveške i Katra. 

Prosvjednici za klimu protiv američkog plina

Dolazak tankera "Maria Energy" popraćen je prosvjedima zaštitnika okoliša koji kritiziraju ustrajanje na fosilnim izvorima energije. Oni također kritiziraju činjenicu da se kod plina uvezenog iz SAD-a radi i o plinu dobivenog spornom fracking metodom.

"Činjenica da Njemačka danas po prvi put direktno uvozi fracking plin iz SAD-a nije razlog za slavlje nego povijesni udarac za zaštitu okoliša i klime", priopćila je njemačka organizacija za zaštitu okoliša.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA ANALIZA Što nas čeka u idućoj godini i ima li plina na svijetu dovoljno da bi se nadoknadio onaj iz Rusije?

Tanker "Maria Energy" su na posljednjoj dionici ispred luke u Wilhelmshavenu pratila policijska plovila zbog straha od nasilnih prosvjeda i blokada zaštitnika okoliša.

Njemačka mrežna agencija je u utorak objavila kako su spremnici za plin u Njemačkoj popunjeni 90 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene