Obavijesti Pretražite Navigacija
Koja je gornja granica?

Novi razdor oko plina unutar EU-a, glas jedne zemlje mogao bi biti odlučujući: "Još nismo gotovi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ministri energetike Europske unije koji su se u utorak sastali u Bruxellesu nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina na cijelom teritoriju EU-a, a novi izvanredni sastanak sazvan je za ponedjeljak, 19. prosinca.

Odgovarajući na opetovane zahtjeve nekih zemalja, Europska komisija u studenome je predložila ograničenje cijena kao novi odgovor EU-a na skokovit rast cijene plina izazvan ratom u Ukrajini.

S obzirom na to da su članice duboko podijeljene oko pojedinosti o predloženom ograničenju, sastanak u utorak nije iznjedrio konačnu odluku, ostavljajući ministre energetike EU-a da ponovno pokušaju postići dogovor 19. prosinca.

"Postigli smo napredak, ali još nismo gotovi. Danas se ne može odgovoriti na sva pitanja", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nakon sastanka, koji je potrajao satima.

Pročitajte i ovo Skuplji plin, ilustracija Korektivni mehanizam EU pokušava dogovoriti gornju granicu cijene plina: "Nijedna država nije zadovoljna, ovo je jedan od najkompliciranijih dokumenata"

Članice, uključujući Njemačku, Austriju i Nizozemsku, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

Druge države, uključujući Grčku, Belgiju, Italiju i Poljsku, zahtijevale su gornju granicu, za koju kažu da bi zaštitila njihova gospodarstva i stanovnike od visokih cijena energije.

Ilustracija Skuplji plin: Ilustracija - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Spremni na kompromis?

Bilo koji dogovor zahtijevat će od zemalja postizanje kompromisa o tehničkim detaljima, uključujući visinu ograničenja cijene, na koje se ugovori o plinu primjenjuju te zaštitne mjere poput omogućavanja EU-u da odmah ukine ograničenje ako ono ima neželjene posljedice.

Jedan viši predstavnik EU-a rekao je u utorak popodne da su se zemlje mučile oko dogovora o razini i opsegu ograničenja.

Pročitajte i ovo Videozid: Poskupljenje struje i plina - 5 Podaci Eurostata Koliko su i kome struja i plin poskupjeli: Ima i sretnika koji će energente plaćati manje

U potrazi za kompromisom Češka - koja predsjedava EU-om - istupila je s novim prijedlogom prema kojemu bi se ograničenja pokrenula ako cijene prijeđu raspon od 200-220 eura po megavatsatu tijekom tri do pet dana, prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu u nizozemskom plinskom čvorištu TTF-u.

Ugovorna cijena također bi trebala biti 35 eura viša od referentne cijene temeljene na postojećim procjenama cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Prijedlog je ispod gornje granice cijene od 275 eur/MWh, koju je predložila Europska komisija.

U taborima za ograničenje cijena i protiv njega svaka bi zemlja mogla imati dovoljno glasova da blokira dogovor.

Francuska bi se mogla pokazati odlučujućom u završnim pregovorima. U početku je podržala ograničenje cijena, ali prošli je tjedan izrazila zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na financijska tržišta. Francuska ministrica ekologije Agnes Pannier-Runacher izjavila je u utorak da bi svakom ograničenju cijena cilj trebao biti "osiguranje stabilnost financijskih tržišta".

EU je ove godine već dogovorio hitne energetske mjere, uključujući zahtjeve za skladištenjem plina.

Ishod rasprave o ograničenju cijena također bi mogao odrediti i druge politike, uključujući brže izdavanje dozvola za projekte obnovljive energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene