Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pretposljednji kineski car Guangxu iz dinastije Qing umro je otrovan 1908. godine, deset godina nakon što ga je teta Cixi udaljila s vlasti, prema istraživanju na koje se u ponedjeljak pozivaju kineski mediji.


Analiza provedena modernim tehnikama analize kose, kostiju i odjeće cara ukazuje na povišene doze arsena, prema tom istraživanju.

Vezani članci Crveno jezero (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru Ilustracija (Foto: Getty Images) Posljednje otkriće hrvatskih znanstvenika moglo bi utjecati na razvoj antitumorskih i antivirusnih terapija

Rezultati analize bit će objavljeni 14. studenoga, prigodom 100. godišnjice smrti Guangxua, koji je umro u dobi od 37 godina.

Njegova teta, carica udovica i konzervativci, zabrinuti zbog njegove reformatorske politike smjestili su ga 1898. u kućni pritvor.

Po uzoru na Japan, Guangxu je želio uspostaviti istavnu monarhiju i modernizirati Kinu.

Istraživanje ne spominje moguće počinitelje trovanja, ali neki kineski listovi, poput Novosti Pekinga navode da bi odgovorna mogla biti Cixi, koja je umrla dan nakon Guangxuove smrti, ili zapovjednik eunuha Li Lianying.

Nakon Guangxuove smrti naslijedio ga je Pu Yi i ostao u povijesti zapamćen kao posljednji kineski car, o čemu je talijanski režiser Bernardo Bertolucci snimio film 'Posljednji kineski car'.