Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sredoju Lukiću 30 godina

Milanu doživotni zatvor zbog ubijanja i spaljivanja Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zločini nad Bošnjacima u Višegradu najgore su djelo protiv čovječanstva s kraja 20. stoljeća, riječi su to haškog suca tijekom izricanja presude bosanskim Srbima Milanu i Sredoji Lukiću. Prvi je osuđen na doživotni zatvor, a drugi će iza rešetaka provesti 30 godina.

Višegrad još pamti stravične zločine s početka 1990-ih. Muslimanski civili nestajali su pod okriljem noći. Zloglasnim Belim Orlovima, paravojnoj skupini bosanskih Srba, nisu bili važni ni starost ni spol. Na dvije lokacije ubili su ih najmanje 140. Među zatočene bi bacili nekoliko bombi, a zatim zapalili kuću u kojoj su ih zatočili. Pucali su na sve koji su pokušali pobjeći. Žrtve stravičnih zločina većinom su bili starci, žene i djeca.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Milan vođa Belih Orlova

Nekadašnji vođa Belih Orlova Milan Lukić, u haškoj sudnici nervozno je odmahivao glavom. 42-godišnjak je proglašen krivim po svim točkama optužnice. Čovjek koji je od 1992. do 1995. godine bio strah i trepet muslimana iz Višegrada, u zatvoru će provesti ostatak života. Osim za spaljivanje živih civila, Milan Lukić proglašen je krivim za ubojstva još 13 osoba, te za mučenja u Uzamnici.

>> Nudio 100 tisuća eura za lažno svjedočenje

Sredoje niže rangirani

Njegov šest godina stariji rođak Sredoje Lukić, prošao je nešto blaže. Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je bio na svim lokacijama kao i Milan Lukić, a osim toga, bio je i niže rangirani pripadnik Belih Orlova. Sredoje Lukić osuđen je na 30 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene