Kopengagen, Vrhovni sud (Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / AFP)
Kopengagen, Vrhovni sud (Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / AFP) Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / AFP

Peter Madsen, osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva švedske novinarke Kim Wall u svojoj podmornici 2017., neće se žaliti Vrhovnom sudu čime presuda postaje konačna, rekla je u ponedjeljak njegova odvjetnica.


"Odlučio je da se neće obratiti Vrhovnom sudu", napisala je Betina Hald Engmark za državnu televiziju DR. Krajem rujna dansko pravosuđe je u žalbenom postupku potvrdilo presudu poduzetniku na doživotni zatvor.

Vezani članci Yorgen Fenech,Daphne Caruana Galizia (Foto: AFP) Istraga ubojstva novinarke uzdrmala maltešku vladu, trojica dužnosnika otišla s funkcija: Za suučesništvo optužen poduzetnik Policija, Njemačka, ilustracija (Foto: Caroline Seidel / dpa / AFP) Njemačka: Odbijenom azilantu doživotni zatvor zbog silovanja i ubojstva 14-godišnjakinje

Taj slučaj, jedinstven u danskim pravosudnim analima, privukao je neviđenu medijsku pozornost u zemlji. Madsen, izumitelj podmornica i raketa koji se svim snagama trudio dokazati da se radi o smrti nesretnim slučajem, pokušao je dobiti smanjenje izrečene kazne ali nije uložio priziv na presudu koja mu je izrečena na prvoj instanci.

"On želi zaključiti (taj slučaj) i nada se normalizaciji uvjeta zatočenja", objasnila je njegova odvjetnica za DR i dodala da je on uvjeren da bi pokušaj prebacivanja slučaja na Vrhovni sud odužilo zabranu posjeta, napisala je.

Peter Madsen je u zatvoru u Herstedvesteu, koji zatvorenicima pruža psihijatrijsku pomoć. On je isplovio svojom podmornicom s Kim Wall, koja je pisala reportažu o njemu, 10. kolovoza 2017. Njezin partner je prijavio da je nestala, a raskomadano tijelo kasnije je izvučeno iz mora. Patolozi drže da je mlada žena "vjerojatno" umrla od gušenja, nakon što je zlostavljana, ali uzrok smrti nisu mogli sigurno utvrditi. (Hina)