Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peterostranačka koalicija praktički ne postoji, slovenski premijer Janša odbija dati ostavku i time produbljuje političku krizu u zemlji, ocjenjuju slovenski komentatori.


Koalicija pet stranaka, koja je prije jedanaest mjeseci sastavila slovensku vladu, više praktički ne postoji, a politička kriza izazvana nalazom protukorupcijske komisije o netransparentnoj imovini dvaju vodećih političara, mogla bi potrajati i to zbog odbijanja premijera Janeza Janše da dade ostavku, procjenjuju slovenski komentatori:

'Janšina vlada po svoj prilici odlazi, ali problemi države ostaju isti, štoviše idućih bi mjeseci mogli eskalirati, a ostaju i isti političari. Promjene dolaze, ali će put do njih biti dug.', navodi se u glavnom komentaru ljubljanskog 'Dela', te se zaključuje kako će ' Janša radije odabrati rizik prijevremenih izbora, jer računa na relativno homogenu izbornu bazu.'

Vezani članci Tribunjski ribari Slovenski ministar vanjskih poslova za subotu najavljuje trilateralne razgovore s Hrvatskom i Italijom o proglašenju gospodarskog pojasa Koronavirus, Slovenija Slovenski ministar zdravstva protiv masovnog testiranja: "Upitno je kakva bi bila korist od brzih testova"

>> Ultimatum koalicijskih partnera, Janšina Vlada pred padom!

Ljubljanski 'Dnevnik' navodi da bi političko previranje, nastalo sada već očitim raspadom Janšine koalicije, moglo potrajati tjednima, ali da je jasno da se Janša na položaju premijera 'ne može održati'. List podsjeća kako Janša odbija i mogućnost formiranja tehničke vlade dodajući kako se 'čini da je kraj Janšine vlade neizbježan, te da se na ljevici traže nova rješenja'. To otvara mogućnost nužnog procesa obnove slovenskih političkih elita, ocjenjuje 'Dnevnik'.

Mariborski list 'Večer' navodi kako od Janše ne treba očekivati ostavku, kojom bi dopustio formiranje neke nove parlamentarne većine, ali da se on u sadašnjoj situaciji sigurno neće odlučiti ni za glasovanje o povjerenju svojoj vladi u parlamentu, jer ne može računati na dobivanje potrebne većine. U slučaju glasovanja o povjerenju i izostanka potpore Janšinoj vladi došlo bi do situacije u kojoj bi stranke i zastupničke skupine u parlamentu iz tri pokušaja trebale izabrati novog mandatara, a u slučaju da u tome ne uspiju uslijedili bi prijevremeni izbori.

Mediji citiraju i političkog analitičara Vladu Miheljaka, koji tvrdi da prijevremeni izbori, ako bi postali neizbježni, ne bi trebali biti prije jeseni, kako bi se dopustilo da u međuvremenu dođe do formiranja političkih opcija i stranaka, oje bi više od sadašnjih mogle zadovoljiti birače, razočarane sadašnjim političkim elitama.

>> Pahor: Prijevremeni izbori zadnje rješenje

Janša odbija povlačenje s dužnosti negirajući nalaze protukorupcijske komisije, a također odbija i glasovanje o povjerenju Vladi, u čemu je dobio potporu svoje stranke.
Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji bi se danas trebao sastati s Janšom, jučer je izjavio kako je na vladajućoj koaliciji odluka o tome može li funkcionirati u sadašnjim okolnostima. Tijekom dana očekuje se i očitovanje triju stranaka vladajuće koalicije o načinu izlaska iz sadašnje krize.

(HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook