Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Sloveniji

Pahor: Prijevremeni izbori zadnje rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da će sljedećih dana nastaviti konzultacije oko političke krize nastale objavom izvješća protukorupcijske komisije koje tereti i premijera Janeza Janšu, a da je na samoj vladi i premijeru da ocijene mogu li u nastaloj situaciji nastaviti raditi.

'Premijer i sadašnja koalicija moraju ocijeniti je li došlo do stanja u kojemu se ne može izbjeći ostavka ili glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu', rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik smatra kako bi prijevremeni izbori bili zadnje i najgore rješenje izlaska iz postojeće krize jer bi došlo do dužeg zastoja u reformnim procesima koji su upravo krenuli, te da bi politička paraliza koja bi uslijedila u međuvremenu imala slabe posljedice za gospodarstvo i socijalni položaj ljudi.

Ukoliko se aktualna vlada odluči za ostavku ili ako joj se izglasa nepovjerenje, Pahor će se založiti za postizanje političkog konsenzusa kojim bi izbjegli izbori, i to tako da se sastavi nova i dovoljno jaka parlamentarna većina koja bi ili sastavila novu vladu ili podržala vladu stručnjaka.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> Ultimatum koalicijskih partnera, Janšina Vlada pred padom!

Pahor je istaknuo da će idućeg tjedna nastaviti konzultacije, pa se namjerava sastati s premijerom Janezom Janšom, predsjednikom parlamenta Gregorem Virantom, te vođama političkih stranaka, ali je napomenuo da je po ustavu za odluke u sadašnjoj situaciji odgovorna sama vlada i stranke koje je sastavljaju.

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant pozvao je u subotu premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena slovenska politička kriza nastala izvješćem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i vođa oporbe Zoran Janković, kršila protukorupcijski zakon.

Virant je nakon sastanka vodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja osigurava parlamentarnu većinu Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji, da GL premijeru Janši zbog korupcijske afere daje deset dana da se povuče s mjesta predsjednika vlade i tako osigura nastavak djelovanja sadašnje vlade s novim premijerom kojega bi po mišljenju Viranta trebala također predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ako do toga ne dođe, najavio je Virant, onda će se GL povući iz vlade, a on dati ostavku na mjesto predsjednika parlamenta. Janša mu je u nedjelju odgovorio da nema namjeru dati ostavku.

Pritisak na Janšu psihološki je povećan i odlukom Zorana Jankovića koji je u subotu objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), oporbene stranke s najviše mjesta u parlamentu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene