Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza vlasti

Kaos u otočnoj državi: Brutalne bande smijenile su premijera i preuzele vlast

Haiti u izvanrednom stanju
Haiti u izvanrednom stanju Foto: Afp
Ariel Henry premijer Haitija podnio je ostavku nakon izbijanja izvanrednog stanja. Haitijem haraju bande, a polovica stanovnika gladuje.

Premijer Haitija Ariel Henry podlegao je pritiscima bandi i podnio ostavku, prema tvrdnjama predsjednika Gvajane, Irfaana Alija.

"Priznajemo ostavku premijera Ariela Henryja nakon uspostavljanja prijelaznog predsjedničkog vijeća i imenovanja privremenog premijera", izjavio je Ali, predsjednik Gvajana i Karipske zajednice. Ali se zahvalio Henryju za njegu službu Haitiju.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

74- godišnji Henry podnio je ostavku nakon sastanka lidera Karipskih zajednica na Jamajci. Sastanak su obilježili razgovori o političkoj tranziciji koju je pokrenuo SAD. Njihov zahtjev bio je stvaranje predsjedničkog vijeća koje će upravljati državom nakon odlaska premijera.

Pritisak na Henryja počeo je u listopadu 2023. žestokim sukobom bandi i policije, s ciljem da bande uspostave potpuno kontrolu. Jedan od lidera brutalne bande Jimmy Cherizier, poznat kao Barbecue, upozoravao je da će se svakodnevno nasilje na ulicama nastaviti sve dok Henry ne odstupi.

Pročitajte i ovo Ukrajina postavlja zmajeve zube zmajevi zubi FOTO Ukrajina diže zid smrti od 1000 kilometara: "Ovako ćemo zaustaviti Putinovu vojsku"

3. ožujka uvedeno je izvanredno stanje i policijski sat nakon što su tisuće zatvorenika pobjegli iz dva velika zatvora.

Vlada Ariela Henryja bila je žestoko prožeta korupcijom, ali i nelegitimna. Naime, Haiti nije održao izbore od 2016. godine te je zbog toga Henry proglašen privremenim premijerom. Takvo stanje traje od 2021. godine.

Pod vlašću 74-godišnjaka, bande su preuzele kontrolu nad većim dijelom zemlje i redovito terorizirale civile, prekidajući dovoz zalih hrane i goriva blokiranjem puteva. Zbog toga, nešto više od 4 milijuna stanovnika Haitija gladuje. Kriminalne bande trenutno drže kontrolu nad 80 posto glavnog grada Port Au Princea.

Pročitajte i ovo Andrew i Tristan Tate su uhićeni u Rumunjskoj Poriču ikakvu krivicu Kontroverzna braća ponovno uhićena: Andrew i Tristan Tate optuženi za trgovinu ljudima i silovanje

Privremenog premijera će imenovati vijeće s dva promatrača i sedam članova s pravom glasa. Vijeće će sačinjavati predstavnici privatnog sektora, civilnog društva te jedan vjerski vođa.

Od kako je Henry podnio ostavku, nitko od članova bandi nije se oglašavao te za sad nije poznato hoće li se nasilje na Haitiju zaustaviti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene