Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Prvog dana sudjelovanja na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, premijer Andrej Plenković održava u četvrtak niz bilateralnih susreta s čelnicima globalnih kompanija koje posluju ili su zainteresirane za poslovanje u Hrvatskoj.


Među njima su predsjednik Uprave DAMAC grupe, predsjednik tvrtke Hoffmann-La Roche, predsjednik Uprave Antofagasta Minerals, predsjednik i glavni izvršni direktor Marriott Internationala, potpredsjednik tvrtke Coca-Cola, predsjednik poslovanja za Europu, Srednji Istok i Afriku tvrtke Google te potpredsjednik tvrtke Mastercard.

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Plenković ni danas neće pred novinare, predsjednikove izjave komentirao HDZ: ''Titova garda i Partija ostale duboko u Milanoviću'' Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

"Na ovakvom forumu brojne globalne kompanije traže kontakte s liderima, žele prije svega vidjeti kako oni sa svojom društvenom odgovornošću mogu pomoći prisutnosti njihovih kompanija u pojedinim državama, pa tako nekoliko ovih s kojima ću se ja naći, u Hrvatskoj", rekao je Plenković novinarima.

On je ukazao na interes Googla za digitalizaciju, Coca-Cole za "određeni doprinos društvenoj odgovornosti", te interes Mastercarda za financijske usluge. Također je rekao da hotelski lanac Marriot također želi prisutnost u Hrvatskoj.

Posebice je izdvojio farmaceutsku tvrtku Hoffmann-La Rosch koja je pomogla da se kroz kliničko ispitivanje njihovog lijeka 12 oboljelih od spinalne mišićne atrofije trenutno u Hrvatskoj liječi besplatno. "To je bio rezultat lanjskoga Davosa, a sad imamo primjenu, širimo suradnju s njima."

Na pitanje novinara jesu li prošlogodišnji susreti s poslovnim čelnicima u Davosu donijeli rezultate, premijer je kao primjer naveo Booking.com koji "sjajno radi i pomaže hrvatskoj turističkoj sezoni". Prošle godine bili su sjajni i razgovori s grupacijom Luksic. Uz prisutnost u turističkom sektoru, dali su odličan program obrazovanja službenika u javnoj upravi i drugim institucijama, a tu je digitalizacija javnih usluga s naglaskom na zdravstvo, kazao je.

Premijer će se večeras sastati i s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te prvi put s čelnicom CDU-a i mogućom budućom njemačkom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer. "Bit će to naš prvi sastanak i veselim se suradnji", kazao je Plenković o susretu s Kramp-Karrenbauer.

Podsjetio je da je prošle godine u Davosu imao niz sastanaka s premijerima i rekao je da ove godine želi čuti iz prve ruke što o brexitu misli irski premijer. "Uvijek je sadržajno i uvijek je dobro izdvojiti tih 30-ak sati za prikupljanje nekih novih ideja jer ovdje ipak dolaze svi oni koji utječu na globalne procese u mjeri da se ovako na jedan sintetiziran način rijetko može doživjeti", zaključio je Plenković.

Sastank WEF-a u Davosu okupio je političke i poslovne čelnike iz više od 100 zemalja, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe. No, među 3000 sudionika skupa nema čelnika SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Kine. (Hina)