Predsjednik Zoran Milanović domaćin je 9. Trilateralnog sastanka na kojem će ugostiti predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena u petak na Brijunima.


Trilateralni sastanak predsjednika Zorana Milanovića, slovenskog predsjednika Boruta Pahora i austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena bio je u petak na Brijunima.

Milanović je rekao da je po prvi puta ugostio svoje kolege u okviru formata trilaterale. "I neformalno, posebno s Pahorom, imam čast razgovarati i pretresati materiju", kazao je Milanović.

Razgovarali su o ratu u Ukrajini. "Tri glave su uvijek vrednije od jedne", kazao je Milanović. Dodao je da je po porivu govorio o statusu Hrvata u BiH. "Prava se sistematski i perfidno krše. Nasilni rasplet, ako je to utjeha, praktički nije moguć. No, politička nestabilnost je stvarnost Hrvata u BiH i preko toga Hrvatska neće moći prijeći", rekao je predsjednik.

Van der Bellen je rekao da su mu Brijuni predivni. "Povezuje nas sadašnjost i budućnost, a to je EU", kazao je. "Austrija je oduvijek zagovarala hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru", istaknuo je Van der Bellen pa je, kao i Pahor, čestitao što će Hrvatska od 1. siječnja iduće godine biti članica eurozone, što će dovesti gospodarske odnose na novu razinu.

Milanović je istaknuo da je Hrvatskoj u interesu ulazak u eurozonu no da to "nije jednodimenzionalna priča" i da to "ljudima treba stalno govoriti".

"Nikada, pa ni danas neću komentirati politiku vladu Slovenije, ali mogu reći sljedeće - iz izjava nisam razabrao da bi realizacija arbitražnog sporazuma bila uvjet za ulazak u šengen", rekao je Pahor.

Naglasio je kako će Slovenija i dalje zagovarati provedbu arbitraže, no i da je hrvatski ulazak u šengen u slovenskom nacionalnom interesu. Pahor je naglasio da je oduvijek bio za mirno rješavanje svih sukoba, referirajući se na rat u Ukrajini.

Milanović se složio da je hrvatsko članstvo u velikom interesu Slovenaca koji su vlasnici "ogromnog" broja nekretnina u Hrvatskoj.

Tanja Fajon Slovenska ministrica ponovila da podupire ulazak Hrvatske u Schengen

Borut Pahor (Foto: AFP) Slovenski predsjednik uputio važnu poruku Hrvatskoj: Spomenuo Milanovića i otvorena pitanja

Posebna pozornost posvetila se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini te europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.

Prvi Trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije održan je 2014. u Beču, kada je dogovoreno da sastanci postanu tradicija razmjene mišljenja o aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima, situaciji u EU i regiji te o odnosima triju država.

Od tada se sastanci održavaju redovito svake godine, a domaćinstvo sastanaka se izmjenjuje. Predsjednik Milanović do sada je sudjelovao na dva sastanka: 2020. u Beču u Austriji i 2021. u Kostanjevici na Krki u Sloveniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju