Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"dobri susjedi"

Slovenski predsjednik uputio važnu poruku Hrvatskoj: Spomenuo Milanovića i otvorena pitanja

Borut Pahor (Foto: AFP)
Borut Pahor (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor sudjelovao je u Rijeci na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

U Rijeci je obilježena 30. godišnjica osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj. Na obilježavanju je, među ostalima, bio i slovenski predsjednik Borut Pahor koji je tim povodom poručio kako su Slovenija i Hrvatska zemlje, partneri i saveznici te je izrazio uvjerenja da će pronaći rješenja za otvorena pitanja.

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović je najavio svoje sudjelovanje, ali je bio spriječen zbog obaveza u Zagrebu.

"Predsjednik i moj prijatelj Zoran Milanović me jučer navečer osobno nazvao i objasnio razloge izostanka, te me zamolio da u njegovo ime prenesem pozdrave i čestitke", rekao je Pahor. Izaslanica predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Pročitajte i ovo Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde Slovenci odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi u KBC-u Zagreb napravljena magnetska rezonanca. Odvjetnica Jurić: "Spremni smo na sve"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon izbora u sloveniji Robert Golob: "Arbitraža ostaje 'sidro' u politici prema Hrvatskoj"

"Slovenija i Hrvatska su sad sjajni partneri s dobrosusjedskim odnosima, koji nisu bili uvijek tako kvalitetni zbog otvorenih pitanja proizašlih iz raspada bivše zajedničke države", rekao je Pahor. Uz međusobno razumijevanje i poštovanje ta se pitanja mogu riješiti", istaknuo je.

Zajednički možemo doprinijeti jačanju EU-a i njenih vrijednosti, naglasio je slovenski predsjednik, navodeći da očekuje skori ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu.

Govoreći o slovenskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, ustvrdio je da je njezina vrijednost suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s većinskim i ostalim narodima. "Vi ste poseban most između dvaju naroda i država", rekao je.

Poručio je predstavnicima slovenske nacionalne manjine da učine sve u svojom moći da štite svoj identitet. "Mi u Sloveniji ćemo učiniti sve da se Hrvati u našoj zemlji osjećaju kao kod kuće i očuvaju svoj identitet", naglasio je.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda - 2 zahvat u sloveniji 5000 eura Najavljeni i prosvjedi: Za Mirelu prikupljeno više od 220 tisuća kuna

Predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman navela je da brojni pojedinci u društvima čine mnogo da se očuva identitet, jezik, kultura i povijest Slovenaca u Hrvatskoj, ali i da se održe veze s matičnom zemljom.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuli su vrijednost povezanosti ovog područja i Slovenije, kao i dvaju naroda.

Obojica su izrazili želju da se što prije sagradi autocesta u punom profilu od hrvatsko-slovenske granice do Postojne. Filipović je naveo da se nada da će ulaskom Hrvatske u šengenski prostor konačno nestati žica na granici Slovenije i Hrvatske.

Pahor i ostali uzvanici potom su razgledali izložbu "Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj" u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u kojem je održana svečanost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene