Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik nije zabrinut

Predsjednik američkog Zastupničkog doma poziva na opoziv Bidena: "Otvorena je službena istraga"

Joe Biden u Hanoiu - 4
Joe Biden u Hanoiu - 4 Foto: Afp
Republikanac Kevin McCarthy, predsjednik američkog Zastupničkog doma, pozvao je u utorak na istragu za opoziv demokratskog predsjednika Joe Bidena, što je potez koji će zasigurno još više podijeliti zastupnike koji nastoje donijeti zakon kojim bi se izbjegla blokada vladinih aktivnosti.

Republikanac i predsjednik američkog Zastupničkog doma Kevin McCarthy, pozvao je na istragu za opoziv američkog predsjednika Joea Bidena

"Odborima Zastupničkog doma sam naložio otvaranje službene istrage za opoziv predsjednika Joe Bidena", rekao je McCarthy novinarima.

Pročitajte i ovo Smiljana Srnec vratila se kući na liječenje - 1 osuđena zbog ubojstva Smiljana Srnec vratila se kući u Palovec, puštena je iz zatvora

Mnogi u Republikanskoj stranci su bili bijesni kada je Zastupnički dom, tada pod kontrolom demokrata, dva puta pokrenuo postupak opoziv protiv Donalda Trumpa, 2019. i 2021., iako je naposljetku u oba slučaju u Senatu oslobođen optužbi. Biden, koji je pobijedio Trumpa na izborima 2020., sljedeće se godine nada reizboru.

Republikanci, koji sada tijesno kontroliraju Zastupnički dom, stalno optužuju Bidena da je u vrijeme kada je obnašao dužnost potpredsjednika od 2009. do 2017. profitirao od od stranih poslovnih pothvata svog sina Huntera, iako to nisu potkrijepili.

Bijela kuća je priopćila da nema nikakvog temelja za istragu, a Biden se ruga republikancima vezano uz mogući opoziv. Ustav SAD-a daje ovlasti Kongresu da pokrene postupak opoziva protiv vladinih dužnosnika, uključujući i predsjednika, za izdaju, korupciju i druga teška kaznena djela i prijestupe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Letio za Tursku Drama na nebu iznad Hrvatske: Zrakoplov naglo promijenio smjer i prisilno sletio

Predsjednika se može opozvati ako donji dom Kongresa, tj. Zastupnički dom, jednostavnom većinom podrži optužbe iz istrage koju uobičajeno vodi Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma.

Nakon toga proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsjednikovu krivnju. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Opoziv Bidena teško da bi mogao uspjeti. Republikanci imaju vrlo tijesnu većinu u Zastupničkom domu, 222-212, a čak i kada bi opoziv bio izglasan ne bi prošao u Senatu jer ga drže demokrati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene