Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Turkmenistana umro od zastoja srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov, koji je više od dva desetljeća vladao tom srednjoazijskom zemljom bogatom plinom, preminuo je ujutro uslijed zastoja srca, objavila je turkmenistanska vlada na državnoj televiziji.

"Unutarnja i vanjska politika će se nastaviti kao i do sada. Turkmenistan će poštivati sve obveze i međunarodne sporazume", kaže se u priopćenju vlade.

Pročitajte i ovo Lori Vallow Završeno suđenje Majka iz pakla ubila svoje dvoje djece: Opsjednuta nadolazećom apokalipsom, vjerovala da su zombiji Istraga masovnih grobnica u Keniji raste broj žrtava Izgladnjivali kako bi upoznali Isusa: Pronašli još 12 tijela kulta sudnjeg dana, pastor u pritvoru

Posljednji ispraćaj Nijazova održat će se u nedjelju, 24. prosinca.

Dopisnik Reutersa javlja da je na ulicama glavnog grada, Ašhabada, mirno, samo se skidaju novogodišnji ukrasi sa ulica i zgrada.

Nijazov je bio na čelu Turkmenistana još od 1985, dok je zemlja bila sovjetska republika. Bivši komunistički vođa, dvadeset je godina vladao tom pustinjskom državom željeznom rukom, obračunavajući se s oporbom i njegujući kult svoje ličnosti. 1993. prozvao se Turkmenbaši što znači "Vođa svih Turkmena".

Inače, bio je sklon egzibicijama. Osim što se na svakom koraku nalazi slika,boca,zgrada ili nešto slično s njegovim likom, grad Krasnovodsk koji se nalazi na obalama Kaspijskog jezera, preimenovao je u Turkmenbaši sebi u čast, a već ranije je svojim imenom i imenima članova svoje najuže obitelji, nazvao nekoliko škola, zračnu luku, pa čak i meteor. 

Napisao je i knjigu Ruhnama "The Book of the Soul" koja je za Turkmene sveta. Ona,naime, predstavlja moralni, kulturni i duhovni vodič, a obvezna je i za sve školske uzraste - od vrtića do fakulteta.

U glavnom gradu dao je sagraditi golemi tematski park, inačicu Disneylanda, rekreativni kompleks koji se temelji na turkmenskoj narodnoj umjetnosti i bajkama prostire se na 330.000 četvornih metara i ima 54 atrakcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene