Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drama u tunisu

Predsjednik smijenio čak 57 sudaca da bi spriječio uvođenje diktature: ''Imali ste niz prilika''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Tunisa Kais Saied smijenio je u srijedu 57 sudaca nakon što ih je optužio za korupciju i suradnju s teroristima u pokušaju uspostave diktature.

U svom televizijskom obraćanju predsjednik Tunisa Kais Saied rekao je da je pravosuđu dao “niz prilika i upozorenja da se dovede u red”, prenosi Reuters. Nekoliko sati kasnije objavljena je predsjednikova odluka o smjenama. Među smijenjenim sucima je i Youssef Bouzaker, bivši čelnik Vrhovnog sudbenog vijeća, čije je članove predsjednik Saied ranije ove godine smijenio i zamijenio novim ranije kako bi preuzeo kontrolu nad pravosuđem.

Pročitajte i ovo Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća Slika nije dostupna Bijeg iz nemrinih zemalja Nitko ne želi afričke imigrante

Vijeće je imalo ulogu zaštite neovisnosti pravosuđa nakon revolucije u Tunisu 2011. kojom je uvedena demokracija, a prozvali su predsjednika da se ne miješa u pravosudne procese nakon promjena koje je uveo. Na listi smijenjenih je i sudac Bachir Akremi, kojega politički aktivisti optužuju da je previše blizak islamističkoj stranci Ennahda i da je zbog toga stopirao neke sudske postupke protiv te stranke. I Akremi i prozvana stranka to poriču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posada spašena VIDEO Poznat razlog potonuća tankera s 1000 tona goriva, vlasti na nogama zbog straha od velikog ekološkog zagađenja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAPADNA AFRIKA Rat u Ukrajini dodatno uzima svoj danak: 27 milijuna ljudi suočeno s najgorom nestašicom hrane u povijesti

Državni udar?

Prošlog ljeta predsjednik Saied smijenio je vladu i preuzeo izvršnu vlast, a taj su potez njegovi oponenti nazvali državnim udarom nakon kojega je mimo Ustava iz 2014. uveo vladavinu dekretom i raspustio izabrani parlament. Također je smijenio stare i postavio nove članove neovisnog izbornog povjerenstva te najavio da će ovog mjeseca uvesti novi Ustav koji će sljedeći mjesec staviti na referendum. Gotovo sve političke stranke u Tunisu, zajedno s moćnim radničkim sindikatom (UGTT), odbile su tu odluku.

Tunis se bori s gospodarskom i financijskom krizom, a predsjednik se uz to suočava i s rastućim bijesom građana svoje zemlje zbog visoke inflacije, nezaposlenosti i srozavanja javnih službi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene