Ante Ćorušić
Ante Ćorušić Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak da će njezino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju zatražiti očitovanje od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije.


Reakcija liječničke Komore objavljena je nakon što je Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik.

Mirela Čavajda - 1 Petrova odbila Mirelu Čavajdu: "Zbog hitnosti situacije, na prekid trudnoće ide u Ljubljanu"

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a donijelo je odluku da će o tom slučaju tražiti Ćorušićevo očitovanje.

HLK je još jednom podsjetio da svi podaci pacijenta, sukladno zakonima, predstavljaju liječničku tajnu i da ih nije dozvoljeno iznositi u javnost.

Ultrazvuk Iz Ljubljane oštro odgovorili Ćorušiću: "Emocionalno opterećujete i liječnike i trudnice"

Oporba traži hitnu smjenu

Ćorušićev slučaj komentirali su saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Sandra Benčić (Možemo!) prigodom konferencije za novinare udruge Franak.

"Činjenica da gospodin Ćorušić sada iznosi podatke o pacijentici po meni je neprihvatljivo. O tome treba pitati one koji upravljaju institucijom koju vodi Ćorušić. Mi tu nemamo ingerencije niti možemo bilo što napraviti", rekao je Grmoja te podsjetio da je Most svojedobno, za mandata Tihomira Oreškovića, blokirao Ćorušićev dolazak na mjesto ministra zdravstva.

Sandra Benčić smatra da se protiv Ćorušića, zbog otkrivanja podataka o pacijentici, treba pokrenuti kazneno pravni postupak.

"Treba ga odmah maknuti s mjesta ravnatelja bolnice. HDZ je svojim kadroviranjem po bolnicama stvorio atmosferu u kojoj građani ne mogu ostvarivati osnovno pravo na zdravstvenu skrb, kao što je bio slučaj Čavajda", izjavila je Benčić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju