Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak, na obljetnici zaustavljanja tenkova bivše JNA između Mostara i Širokog Brijega, kako danas jedino Hrvati zagovaraju opstanak BiH, a da bošnjačka politika unitarizma i srpska politika separatizma vode njezinom nestanku.


"Ja vjerujem da danas još jedino hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu i to jasno govorim jer obje ove druge politike, bile one unitaristička pod plaštom građanstva, ili onda druga separatistička do istog dovode - do nestanka BiH", rekao je Čović aludirajući na bošnjačke i srpske političke stranke u BiH.

Vezani članci Zoran Mamić Bez odluke o izručenju: Zoran Mamić u BiH ostaje na slobodi, sud mu privremeno oduzeo dokumente Zoran Mamić Priveden Zoran Mamić, Sud BiH provjerit će mu dokumente. Hrvatska priprema zahtjev za izručenje

Čović je dodao kako će hrvatski političari u predstojećim razgovorima o izbornoj reformi, koja se vodi na poticaj EU i SAD-a, zagovarati jednakopravnost Hrvata kroz legitimno političko predstavljanje.

"Snažno zagovaramo konstitutivnost, jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje u BiH. Mi moramo biti ustavna kategorija i nikada iz te kategorije ne smije nestati pojam hrvatski. O tome se ne može pregovarati", dodao je Čović govoreći na obilježavanju godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog između Mostara i Širokog Brijega.

Po njegovim riječima, taj je događaj bio iznimno važan za Hrvatsku i Hrvate u BiH te kasniji tijek Domovinskog rata. Kolona JNA koju je činilo 100 tenkova i oklopnih vozila uputila se 7. svibnja 1991. iz vojarne u Mostaru prema Kupresu na navodne vojne vježbe.

Njih su u mjestu Pologu zaustavili prepriječeni kamioni i nenaoružani Hrvati koji su tu kolonu držali pod blokadom puna tri dana. Po tvrdnjama hrvatske strane, cilj tenkovske postrojbe bilo je priključiti se Kninskom i Banjolučkom korpusu JNA u daljem prodoru prema Hrvatskoj i njezinu presijecanju kod Splita.