Andrej Plenković i Dragan Čović
Andrej Plenković i Dragan Čović Foto: Denis Kapetanovic

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik istoimene stranke u Bosni i Hercegovini Dragan Čović sastali su se u srijedu u Zagrebu i pozdravili održavanje prvih lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina, priopćio je glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice.


Konačno o održavanje lokalnih izbora iznimno je bitno za izgradnju i razvoj europske Bosne i Hercegovine, koja je također osobito važna za Republiku Hrvatsku – kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu, kazali su, navodi glasnogovornik Zoltan Kabok.

''Hrvatska pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja s obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH'', rekao je premijer Andrej Plenković. HDZ je potpuno posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH, istaknuo je.

Zbog toga HDZ Republike Hrvatske sa zabrinutošću prima brojne informacije o mogućim nepravilnostima i propustima, rekao je Plenković. Dragan Čović, ujedno predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, detaljno je informirao hrvatskog, zagovaratelja europskog puta BiH, o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru.

Demokratski proces je narušen, rekao je Čović naglasivši da narušavanje političkog dijaloga negativno utječe na europski put. Čović žali zbog činjenice da se izborni proces, na koji se čekalo 12 godina, ponovno ugrožava.

Milorad Dodik Dodik nakon poraza u Banjoj Luci: "Niste bili fer. Netko je ovdje igrao pokvareno"

BiH: I mrtvi glasuju na izborima - 4 Lokalni izbori u BiH se bliže, prijavljuju se i umrli, a na prebivalištima u Hrvatskoj navedeno i po 10 birača. Vlasnici nikad čuli za njih: "Na mojoj adresi? Pa nema nikoga"

Izvijestio je da je pismom obavijestio međunarodne dužnosnike o kršenju te zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa kao i očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara.

Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru, navodi se u priopćenju.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju