Ministar Grlić Radman održao je konferenciju povodom boravka predsjednika Europskog vijeća u BiH. Osim izbornog zakona u BiH, dotaknuo se Srbije i predsjednika Milanovića.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je konferenciju za medije u središnjici HDZ-a.

Vezani članci Damir Sabljak - 2 Pravosudna trakavica dobila pravorijek: Diplomat koji je upozoravao na zloporabe sudskom odlukom vraćen na posao Gordan Grlić Radman Gordan Grlić Radman o izborima u BiH: "Nadam se da postoji prostor za dogovor kako ne bi ušli u novu krizu"

"Povod konferencije je boravak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela u BiH. To je prvi predsjednik najvišeg političkog tijela EU-a koji boravi u BiH isključivom zaslugom premijera Andreja Plenkovića", naveo je.

"Odrađen je dobar posao, razgovor, dogovor. Na razgovoru su ujutro bili predstavnici bošnjačkog naroda, hrvatskog naroda. U fokusu su bile europske integracije, njihov europski put i stjecanje statusa kandidata. Svi smo spremni učiniti još jedan korak - sjednica Europskog vijeća. Prije toga bi predstavnici trebali usuglasiti konsolidirani put, odnosno zajednički dogovor kako bi se sačinila mapa puta u koju bi se stavila i sveukupna dinamika svega što bi se učinilo kako bi BiH imao perspektivu."

Osvrnuo se i na izborni zakon u BiH. "Teško da se izborni zakon može dogovoriti u ovih nekoliko mjeseci u izbornoj godini. A bilo je vremena. Najvažnije je da bi se do izbora dogovorili o raspodjeli mandata. Sada, a ne poslije izbora", komentirao je.

Dotaknuo se i predsjednika Zorana Milanovića. "Predsjedniku zaista nije lako, a možda mu nekada nije ni dobro. Poštujem instituciju Predsjednika, ali puno je naštetio i srozao dignitet predsjednika. Nečuveno je da se može služiti takvim rječnikom. Štetu koju radi, to nije normalno. Svojim djelovanjem pali žigicu na suho sijeno. Zavađa hrvatski narod - politički i etnički. Ruši ustavno-pravni poredak Hrvatske", rekao je.

Dodao je da Milanović ima "male, neostavrene, kositrene vojnike, svoje mališane" koji mu iz dana u dan pomažu u ostvarivanju njegovih namjera.

Komentirao je i srpski stav u vezi Rusije. "Treba izvršiti pritisak na Srbiju da se jasnije odredi prema Eurospkoj uniji. Neki kažu da sjedi i na tri stolca."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju