Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica u Afganistanu

Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu hrvatskim vojnicima

Kolinda Grabar-Kitarović (Ured predsjednice Republike Hrvatske)
Kolinda Grabar-Kitarović (Ured predsjednice Republike Hrvatske)
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Ured predsjednice Republike Hrvatske) Galerija 1/1 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitović očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će prethoditi modernizacija talibanskih stavova, kazala je novinarima u petak u Kabulu.

Grabar-Kitarović doputovala je u višednevni posjet Afganistanu, treći u svom predsjedničkom mandatu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Na početku posjeta sastala se sa zapovjednikom misije "Odlučna potpora" Johnom W. Nicholsonom.

Nakon toga kazala je da je ponovo doputovala Afganistan kako bi posjetila hrvatske vojnike, koji ondje i dalje dobivaju same pohvale za svoju službu, ali i čula kakvo je stanje u toj zemlji.

Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje vojne i policijske snage Afganistana, u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16.000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003.

Po njezinim riječima, međunarodne snage borave u toj zemlji kako bi se spriječilo prelijevanje terorističkih napada izvan zemlje, a i kontrolirali migracijskih tokovi. "U slučaju pada ovdašnje vlade, mogli bi očekivati milijune i milijune izbjeglica koji bi krenuli prema Europi i EU-u. A ja sam jedna od državnica koja se zalaže da se migracijski problemi rješavaju uklanjanjem korijenskih uzroka - sukoba, siromaštva, korupcije, nejednakosti, neobrazovanosti", rekla je.

Iako su snage sigurnosti i dalje itekako potrebe za održavanje stabilnosti i sigurnosti zemlje, hrvatsku predsjednicu ohrabruje činjenica da su talibani postali fleksibilniji u pregovorima.

"Svaki rat završava političkim rješenjem. Ali će talibani morati napraviti napraviti brojne ustupke ako žele participirati u vlasti na lokalnoj ili regionalnoj razini, uključujući i modernizaciju svojih stavova", rekla je Grabar-Kitarović.

Talibani, međutim, i dalje kontroliraju 34 posto afganistanskog teritorija.

"To i jest i nije relevantno, jer je bitan i postotak stanovništva koji živi na tom teritoriju. Velike i puste dijelove teritorija nije teško kontrolirati", kazala je predsjednica te naglasila da će izbori u listopadu biti ključni za budućnost Afganistana.

U nastavku posjeta Grabar-Kitarović obići će hrvatske vojnike u sklopu misije NATO-a "Odlučna potpora" u Kabulu i Mazar-e-Šarifu te se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i glavnim izvršnim dužnosnikom Abdulahom Abdulahom. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene