Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni zakoni

Pravna osnova za vojnu akciju: Britanci se oglasili nakon napada na hutiste

Britanski RAF Typhoon
Britanski RAF Typhoon Foto: Afp
SAD, Velika Britanija i još osam saveznika sinoć su napali pozicije hutista u Jemenu. Veliki broj država osudio je njihovu vojnu akciju, a Britanci su sad objavili po kojoj pravnoj osnovi su to učinili.

Velika Britanija objavila je po kojoj pravnoj osnovi su izveli napad na pozicije hutista u Jemenu. Naglašeno je da su hutisti izvodili desetke ozbiljnih napada na brodove u Crvenom moru tijekom dužeg razdoblja i da su brodovi pod britanskom zastavom, kao i brodovi mnogih drugih država, bili predmet tih napada.

Pročitajte i ovo Screenshot Iz minute u minutu VIDEO Ispaljena raketa na još jedan brod u Crvenom moru, oglasila se Bijela kuća: "Ne zanima nas rat, ali ako bude potrebe - nećemo oklijevati"

"Vlada procjenjuje da će se napadi nastaviti ako se ne poduzmu mjere za njihovo odvraćanje", pojasnili su i dodali: "Vojna intervencija za napade na pažljivo identificirane ciljeve kako bi se učinkovito smanjile sposobnosti Houta i odvratili daljnji napadi poduzeta je zakonito."

Pročitajte i ovo Napad na hutiste Napetost na vrhuncu Stručnjak otkriva kolike su šanse da se sukob iz Jemena proširi: Čeka se reakcija jedne zemlje, onda je sve moguće

Prema pisanju Guardiana Ujedinjeno Kraljevstv tvrdi da mu je prema međunarodnom pravu dopušteno upotrijebiti silu u takvim okolnostima kada je djelovanje u samoobrani jedini izvediv način suočavanja sa stvarnim ili neposrednim oružanim napadom i kada je upotrijebljena sila nužna i razmjerna iako su brojni svjetski čelnici istaknuli upravo to - da napad nije bio razmjerne snage.

"Vlada će obavijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o radnjama koje je poduzela prema članku 51. Povelje Ujedinjenih naroda", zaključili su.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene