Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samoobrana ili početak rata

Biraju se strane nakon napada na hutiste u Jemenu: Stavovi dijela europskih političara moguće su iznenađenje za Veliku Britaniju i SAD

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Nakon napada na hutiste u Jemenu biraju se strane. Napad su osudili Rusija, Iran, Hams i Hezbolah, dok SAD i UK uživaju potporu većine svojih saveznika, ali ne svih. Dio političara iznenadio je svojim stavom.

Deset zemalja sudjelovalo je noćas u napadima na hutiste u Jemenu, navodi se u zajedničkom priopćenju koje je objavila Bijela kuća. Vladama Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Njemačke, Nizozemske, Novog Zelanda, Republike Koreje, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država podršku su dali češki, belgijski i francuski dužnosnici putem društvenim mreža. Međutim ne slažu se s njima čak ni svi saveznici.

Italija je odbila sudjelovati u noćašnjim napadima, rekao je vladin izvor koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, prenosi Guardian. Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, objasnio je da je Rim radije vodio politiku smirivanja u Crvenom moru.

Pročitajte i ovo Screenshot Iz minute u minutu VIDEO Ispaljena raketa na još jedan brod u Crvenom moru, oglasila se Bijela kuća: "Ne zanima nas rat, ali ako bude potrebe - nećemo oklijevati"

Još veći problem za Britance mogao bi biti škotski premijer Humza Yousaf. Pozvao je na hitan saziv parlamenta kako bi se raspravljalo o akciji Ujedinjenog Kraljevstva. Rekao da je prilično frustrirajuće što nije bio obaviješten unaprijed o napadima iako se njegova stranka slaže s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prestanak napada pobunjenika hutista u Crvenom moru.

Oštra osuda došla od Rusije, Irana, Hamas i Hezbollaha

Hamas je vrlo brzo nakon napada priopćio da oštro osuđuje noćašnje napade, a pridružio im se Hezbollah kao i Iran. "Smatramo to jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, te kršenjem međunarodnih zakona, propisa i prava", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Nasser Kanaani.

Pročitajte i ovo Jemenska vojska Zavladao je strah Pojam dana na društvenim mrežama ledi krv u žilama: Je li SAD napadom na hutiste započeo treći svjetski rat?

Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je kritiziralo napade nazivajući ih izravnom prijetnjom globalnom miru i sigurnosti. "Vjerujemo da kockanje takozvanih koalicijskih snaga u Jemenu predstavlja izravnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti", rekao je glasnogovornik ministarstva, ističući da je Rusija pozvala na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem će izraziti svoju načelnu ocjenu nezakonitih radnji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene