Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dani žalosti u Britaniji

Objavila Buckinghamska palača: Poznat datum sprovoda kraljice Elizabete

Buckinghamska palača objavila je točan dan i sat kada će se sahraniti Elizabeta II.

Pogreb će se održati u 11 sati u ponedjeljak 19. rujna, nakon čega će kraljičin lijes biti odnesen u Windsor na predaju. Detalji o tome tko će prisustvovati kao i redoslijed službe očekuju se sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Pripreme za veliki ispraćaj kraljice - 1 posljednji ispraćaj kraljice London kao u opsadnom stanju, ali vlada osjećaj zajedništva: "Ovo je njen posljednji čin" London, Velika Britanija Posljednji ispraćaj Kraljica Elizabeta II. pokopana je uz svog supruga princa Phillipa u dvorcu Windsor

Najavljeno je da će se pogreb kraljice Elizabete II. održati u Westminsterskoj opatiji. Ranije je rečeno da će dan kraljičina sprovoda biti državni praznik.

Pročitajte i ovo Kralj Charles III. PRISEGNUO JE FOTO/VIDEO Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo nasljednika na tronu: Charles III. službeno postao britanski monarh

Pročitajte i ovo Tina Tödtling ZA DNEVNIK NOVE TV Bivša šefica protokola o sprovodu kraljice Elizabete: "Sve se propisuje, u detalje. Uključeno je jako puno službi"

Pripadnici javnosti moći će odati počast dok se kraljičin lijes bude odnosio u katedralu St Giles u Edinburghu u ponedjeljak 12. rujna i Westminstersku palaču u Londonu u srijedu 14. rujna.

Kraljičin lijes će u nedjelju 11. rujna, u 10 sati nositi šest lovočuvara s imanja Balmoral. Vozit će se mrtvačkim kolima do palače Holyroodhouse, a očekuje se da će putovanje trajati šest sati.
Lijes će počivati ​​u prijestolnoj dvorani kako bi osoblje palače moglo odati počast.

Procesija u Edinburghu

U ponedjeljak, 12. rujna, kralj i kraljica će otputovati u Edinburgh kako bi se pridružili procesiji od Holyroodhousea do katedrale St Giles. Povorka će krenuti u 14.35, a slijedit će je pješice kralj i neki članovi kraljevske obitelji. U 14.55 lijes će biti unesen u katedralu sa krunom Škotske na vrhu. Lijes će počivati ​​u katedrali, a javnost mu može odati počast. Te večeri, u 19.20 kralj i ostali članovi kraljevske obitelji organizirat će bdijenje.

U utorak 13. rujna u 17 sati mrtvačka kola će odvesti lijes u zračnu luku Edinburgh. Princeza Royal će letjeti s lijesom na 55-minutni let za RAF Northolt. Počasna garda će pozdraviti odlazak iz Škotske i dolazak u Englesku.

Državna mrtvačka kola odvest će kraljičin lijes u Buckinghamsku palaču, gdje će biti postavljena u središte plesne dvorane kako bi članovi kraljevskog kućanstva imali priliku odati počast. Kralj i kraljica zajedno će s ostalim članovima kraljevske obitelji tamo pomoliti.

Sljedećeg dana, u srijedu 14. rujna, Carska državna kruna i vijenac od cvijeća bit će postavljeni na vrh lijesa. U 14.22 bit će prebačen u povorci topovskom kočijom od Buckinghamske palače do Westminsterske palače, s kraljem i drugim članovima kraljevske obitelji, kao i osobljem iz kraljevskog domaćinstva.

Detalji o tome tko će sudjelovati na pogrebu bit će poznati sljedeći tjedan

Visoki dužnosnik palače rekao je da će ova tiha procesija biti "relativno mala i osobna", prenosi Sky News.

Lijes će zatim stići u Westminstersku palaču u 15 sati gdje će nadbiskup Canterburyja održati kratku službu.
Nakon toga će započeti izlaganje, tijekom kojeg će građani moći odati počast i odati počast. Vlada će objaviti detalje o tome, ali očekuju se velike gužve.

Pogreb će se održati u 11 sati u ponedjeljak 19. rujna, nakon čega će kraljičin lijes biti odnesen u Windsor na predaju. Detalji o tome tko će prisustvovati kao i redoslijed službe očekuju se sljedeći tjedan.
I za novog kralja, to je radno razdoblje. U utorak 13. rujna posjetit će Sjevernu Irsku, au petak 16. rujna Wales.

Kraljev glasnogovornik rekao je da će se, uz obavljanje službenih dužnosti, sastati s građanima "kako bi podijelio njihovu tugu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene