Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ulozi optuženika

Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik po prvi put će se 16. listopada pojaviti u ulozi optuženika u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnio o krivnji po optužnici koja je protiv njega podignuta zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH.

Na rasporedu suđenja koje je dostupno na mrežnoj stranici Suda BiH stoji kako je ročište za izjašnjenje o krivnji Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zakazano za naredni ponedjeljak pred sutkinjom Jasminom Ćosić Dedović.

Optužnicu protiv Dodika i Lukića podignulo je 11. srpnja Tužiteljstvo BiH nakon što su oni odbili poštovati odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je on poništio dva zakona što ih je donio parlament RS.

Dodik je svojim potpisom potvrdio zakone kojima su u RS-u pokušali blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, a Lukić je optužen jer je dopustio da sporni zakoni budu objavljeni u Službenom glasniku.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

Schmidt je temeljem svojih ovlasti ranije te zakone stavio izvan snage, a 1. srpnja nametnuo je i izmjene Kaznenog zakona BiH po kojima je nepoštivanje njegovih odluka postalo kaznenim djelom za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pravomoćna osuđujuća presuda u Dodikovom bi slučaju značila i automatsku zabranu obnašanja dužnosti predsjednika RS.

Ukoliko se izjasni da se ne osjeća krivim po optužnici Tužiteljstva BiH Sud BiH zakazat će početak suđenja pred sucem kojega će odrediti računalni sustav raspodjele predmeta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Milanović je obijestan" Plenković branio suprugu: "Mene to ništa ne boli. Super mi izgleda na toj slici"

Dodikova je obrana do sada u dva navrata tražila izuzeće sutkinje Ćosić Dedović iz ovog procesa zbog navodne pristranosti, a Sud je te zahtjeve odbacio kao neutemeljene.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić ranije tijekom dana izjavio je kako upravo stoga ne očekuje da će njegov branjenik imati pravedno suđenje.

"Izvjesno je da se u ovom političkom procesu, zasnovanom na nepravu, ne može očekivati pošteno suđenje optuženima", izjavio je Bubić, koji tvrdi kako su stvarna meta suđenja "institucije RS".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene