Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šumski požari

FOTO Pakao u Grčkoj, gori već deveti dan: "Nažalost, ne vidimo da se fronta može obuzdati i staviti pod kontrolu"

Požari u Grčkoj
Požari u Grčkoj Afp
Aktualno Galerija Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp +0 Požari u Grčkoj Galerija 1/4 >>
Veliki šumski požari u sjeveroistočnoj Grčkoj u blizini granice s Turskom u nedjelju su nastavili gorjeti deveti dan zaredom.

Uvjeti za vatrogasce vrlo su teški i još nema nade da će se vatra obuzdati, rekao je Dimitris Petrovich, zamjenik guvernera regije, za televizijsku stanicu ERT u nedjelju ujutro.

"Nažalost, ne vidimo da se fronta može obuzdati i staviti pod kontrolu", rekao je. Očekuje se da će se smjer vjetrova promijeniti u ponedjeljak i plamen bi se mogao još više proširiti, dodaje.

Šume u području Dadia su netaknute, namjerno su ostavljene prirodnima i nisu sječene, rekao je Petrovich. To sada otežava gašenje požara. Regionalne vlasti obnovile su pozive za veći broj vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Rumunjskoj Katastrofa u Rumunjskoj VIDEO Uznemirujuća snimka trenutka eksplozije: Preminuo bračni par, deseci ozlijeđenih

Oko 74.000 hektara izgorjelo je na sjeveroistoku Grčke, od čega 13.000 samo u nacionalnom parku Dadia, izvijestili su grčki mediji. Europska komisija opisala ga je kao najveći pojedinačni požar u povijesti Europske unije.

U utorak su u Evrosu pronađena pougljenjena tijela 18 osoba za koje se vjeruje da su migranti. U petak su otkrivena još dva tijela.

Pročitajte i ovo Policija Intervenirala policija Nevjerojatan slučaj: Njemačka obitelj slučajno ostavila sina na odmorištu u Hrvatskoj i nastavila putovanje

Šumski požari nastavili su gorjeti i u drugim dijelovima zemlje, ali je većina požara stavljena pod kontrolu tijekom vikenda.

Požari koji su sada pod kontrolom uključuju one sjeverozapadno od Atene i otoke Andros i Eubeju.

Grčke vlasti priopćile su da se ukupni rizik od šumskih požara smanjio u usporedbi s prošlim tjednom.

Vratio se hrvatski kanader

Protupožarni avion Canadair CL-415, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je u Grčku upućen u utorak, 22. kolovoza, kako bi pomogao u gašenju požara, vratio se u nedjelju u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Kanader, koji je dio protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), bio je angažiran na gašenju požara na području Aleksandropolija, Kavala, Drame i Polygyrosa u Grčkoj.

S njim su upućene i dvije posade i zrakoplovno-tehničko osoblje, predvođeno kapetanima, te bojnicima Ivicom Markačem i Igorom Mindoljevićem.

"Ovo iskustvo uz humanitarnu dimenziju pružanja pomoći u drugim zemljama, pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Zahvalnost kolega iz Helenske Republike nama Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu je izrazito važna, jer se pravi prijatelji poznaju kad je najteže", istaknuo je bojnik Markač.

Protupožarni avion HRZ angažiran je u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Ovo je drugi puta da su protupožarne snage HRZ-a s avionom Canadair CL-bile angažirane u Helenskoj Republici. Prvi puta su bile angažirane u srpnju ove godine, dodaju iz MORH-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene