Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže otvaranje centara

Europska komisija upozorava na situaciju u BiH: "Stanje s migrantima je alarmantno. Više od 3300 ljudi ostat će bez nužnog smještaja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, povjerenica za unutarnje poslove i povjerenik za proširenje upozorili su u ponedjeljak na alarmantnu situaciju s migrantima u BiH i pozvali tamošnje vlasti da što prije ponovno otvore prihvatni centar Bira u Bihaću i otvore kamp Ciljuge kod Tuzle.

"Stanje s migrantima u BiH je alarmantno. Više od 3300 izbjeglica i migranata ostat će bez nužnog smještaja i usluga nakon što se zatvori prihvatni centar Lipa, koji je bio privremeno rješenje preko ljeta u okviru borbe protiv COVID-19, a vlasti nisu ponudile alternativno rješenje", kaže se u zajedničkom priopćenju troje članova Europske komisije.

Visoki predstavnik Josep Borrell, povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozivaju vlasti u BiH da "se izdignu iznad političkih razmatranja" i ponovno otvore centar Bira u Bihaću te otvore prihvatni centar Ciljuge kod Tuzle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dva slučaja Centar za mirovne studije podnio kaznene prijave protiv dvojice policajaca: "Migrante predali osobama koje su ih brutalno mučile"

Pročitajte i ovo Migranti - 3 BIH BROJI OSAM TISUĆA MIGRANATA Uz granicu s Hrvatskom pronađeno više od 50 migrantskih obitelji, nekoliko djece bilo je bez roditelja

"Nadležne vlasti moraju surađivati i hitno djelovati kako bi riješili potrebe svih izbjeglica i migranata bez smještaja i spasili živote. Interes lokalnog stanovništva također mora biti uzet u obzir i mi ćemo surađivati s nadležnim vlastima u tom smislu", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene