Humanitarna kriza prijeti zemljama hrvatskog okruženja. U Srbiji i Bosni i Hercegovini, migranata je sve više iako su dani sve hladniji, a zima je sve bliže. Unatoč teškim uvjetima, migranti ne odustaju od pokušaja proboja u Europsku uniju.

Galerija


Oko tisuću ilegalnih migranata postavilo je šatore u predgrađu Subotice. Još tisuću ljudi je u Beogradu. Žive na otvorenom, u parkovima. Od cilja, poručuju, neće odustati.

Vezani članci Sergej Lavrov Rusija vraća pozlaćenu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, u pomoć pozvan i Interpol Slika nije dostupna Državljani zapadnog Balkana neće moći računati na azil u EU

"Znam da su granice zatvorene, srbijanska vojska i policija i to nije lagano, ali pronaći ćemo način. Pronaći ćemo način da odemo u Europu“, uvjeren je Adil Faris, migrant iz Maroka.

Pandemija migrante nije zaustavila. Štoviše, njihov broj na takozvanoj balkanskoj ruti, raste.

"Primjećujemo povećan broj migranata ove godine u odnosu na prošlu godinu, i to od nekih 20 do 30 posto. Činjenica je da se neke promjene događaju, a što točno možemo samo pretpostavljati", kaže Svetlana Palić iz Povjerenstva za izbjeglice i migracije Srbije.

Iz Srbije se migranti pokušavaju dokopati Europske unije preko Mađarske ili preko Hrvatske, do čije granice dolaze preko teritorija Bosne i Hercegovine. I u toj zemlji prizori su slični. Unatoč hladnoći i približavanju zime, migranti se nadaju probijanju europske granice.

"Situacija nije dobra, previše je hladno. Spavam na otvorenom, to je krevet. Dođem do granice i Hrvatska je problem'', kaže Musafeed, migrant iz Bangladeša.

Kako bi riješila problem migranata koji na europski kontinent stižu i s kopna i s mora, Europska komisija prošli je tjedan predstavila novi pakt o migracijama. Predviđa se brže vraćanje nezakonitih migranata, pojačane kontrole na vanjskim granicama i ubrzanje postupaka u rješavanju zahtjeva za azil.

"Ovaj paket odražava pravednu i razumnu ravnotežu između odgovornosti i solidarnosti među zemljama članicama. Svi dijelimo koristi, svi dijelimo teret“, najavila je prije nekoliko dana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
Oko novih pravila zemlje članice prvo se moraju politički usuglasiti, a tek onda dogovoriti konkretne zakone i regulative. To znači da skorih promjena zasad nema na vidiku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr