Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao pogrešku

Powell: Uvijek ću žaliti zbog podataka o iračkom oružju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki državni tajnik Colin Powell zauvijek će žaliti što je bivša vlada koje je i on bio član, prihvatila obavještajne podatke o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, a što se pokazalo pogrešnim.

'Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podatci, koje smo dobili, bili netočni', rekao je u intervju za 'Delo'. 'U Iraku ni bilo oružja za masovno uništenje', rekao je Powell koji boravi u Sloveniji kao sudionik Bledskog strateškog foruma. 'Naši obavještajni podatci bili su krivi. Pogriješili smo', rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Dan uoči službenog završetka američke borbene misije u Iraku, sedam i po godina od početka intervencije, Powell je ocijenio da posao u Iraku nije ni politički ni sigurnosno završen, zbog pobunjeničkih skupina koje napadaju ljude i infrastrukturu. Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokraciju. Konačan sud o ratu u Iraku dat će povijest, 'kada je prerano za bilo kakav konačan odgovor', rekao je.

Prvi afroamerikanac koji je postao zapovjednik glavnog stožera američke vojske, a zatim i prvi afroamerički ministar vanjskih poslova do 2004., kada se povukao iz aktivne politike, Powell je i veteran vijetnamskog rata. Oprezan je pri usporedbi ratova u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku. 'U Vijetnamu smo bili usredotočeni na borbu protiv komunizma, a Vijetnamce je u ratu više motivirao nacionalizam čiju snagu tada nismo razumjeli', rekao je.

>> Nema nikakvih dokaza da Iran želi nuklearno oružje

'U Afganistanu su daleko najvažnije plemenske veze koje su neraskidive. Afganistanci se radije obraćaju plemenskim vođama nego državi, a Afganistan nikad nije imao jaku središnju vlast', rekao je. Odbacio je tezu da je nad Afganistanom 'sjena rata u Vijetnamu. 'Usporedbe Afganistana i Vijetnama vrlo su opasne i treba biti oprezan. Vijetnamski rat bio je prije 40 godina, stvari treba gledati iz sadašnje perspektive - ovdje i sada', zaključio je Powell. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene