Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši američki državni tajnik Colin Powell zauvijek će žaliti što je bivša vlada koje je i on bio član, prihvatila obavještajne podatke o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, a što se pokazalo pogrešnim.


'Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podatci, koje smo dobili, bili netočni', rekao je u intervju za 'Delo'. 'U Iraku ni bilo oružja za masovno uništenje', rekao je Powell koji boravi u Sloveniji kao sudionik Bledskog strateškog foruma. 'Naši obavještajni podatci bili su krivi. Pogriješili smo', rekao je.

Dan uoči službenog završetka američke borbene misije u Iraku, sedam i po godina od početka intervencije, Powell je ocijenio da posao u Iraku nije ni politički ni sigurnosno završen, zbog pobunjeničkih skupina koje napadaju ljude i infrastrukturu. Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokraciju. Konačan sud o ratu u Iraku dat će povijest, 'kada je prerano za bilo kakav konačan odgovor', rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna ZAPAD STRAHUJE Islamska država ima sve za strašno oružje Slika nije dostupna BiH počinje isporuku streljiva Iraku

Prvi afroamerikanac koji je postao zapovjednik glavnog stožera američke vojske, a zatim i prvi afroamerički ministar vanjskih poslova do 2004., kada se povukao iz aktivne politike, Powell je i veteran vijetnamskog rata. Oprezan je pri usporedbi ratova u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku. 'U Vijetnamu smo bili usredotočeni na borbu protiv komunizma, a Vijetnamce je u ratu više motivirao nacionalizam čiju snagu tada nismo razumjeli', rekao je.

>> Nema nikakvih dokaza da Iran želi nuklearno oružje

'U Afganistanu su daleko najvažnije plemenske veze koje su neraskidive. Afganistanci se radije obraćaju plemenskim vođama nego državi, a Afganistan nikad nije imao jaku središnju vlast', rekao je. Odbacio je tezu da je nad Afganistanom 'sjena rata u Vijetnamu. 'Usporedbe Afganistana i Vijetnama vrlo su opasne i treba biti oprezan. Vijetnamski rat bio je prije 40 godina, stvari treba gledati iz sadašnje perspektive - ovdje i sada', zaključio je Powell. (Hina)