Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je u petak da će povući svoju odluku o razmještanju raketa u ruskoj enklavi Kalinjingradu, kao odgovor na odluku SAD-a da odustaje od raketnoga štita u Europi.


Američki predsjednik Barack Obama prošlog je tjedna objavio da Washington neće postaviti rakete presretače u Poljskoj i radarski sustav u Češkoj, koji su trebali biti dijelovi američkog projekta zaštite od mogućeg napada Irana. Medvedev, koji se s Obamom sastao u srijedu u New Yorku, ocijenio je tu odluku 'ohrabrujućom'. Ruski predsjednik ranije je najavio da će razmjestiti rakete Iskander u baltičku regiju Kalinjingrad, koja graniči s članicama NATO-a Litvom i Poljskom, ako Washington nastavi s realizacijom projekta.

Vezani članci Zračni napadi u Siriji, ilustracija Sirijska protuzračna obrana presrela izraelske rakete iznad Damaska Napad na bagdadsku zračnu luku Tri rakete pale na američko veleposlanstvo u Bagdadu, jedna pogodila restoran u vrijeme večere

>> 'Bez proturaketnog štita na Balkanu

'Sada, kada je ta odluka povučena, donijet ću odluku da se rakete ne razmještaju u određenoj regiji naše zemlje', istaknuo je Medvedev koji je sudjelovao na summitu G20 u Pittsburgu. Medvedev, kojega su razljutila izvješća o postojanju novog iranskog postrojenja za obogaćivanje urana, upozorio je Teheran da odgovori na međunarodnu zabrinutost i odustane od vojnog dijela svoga nuklearnog programa. (Hina)