Dvije žene, majka i kći iz Australije, prve su potvrđene australske žrtve erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, koja je u ponedjeljak odnijela najmanje šest ljudskih života, prenose mediji.

Galerija


U erupciji vulkana na Bijelom otoku, udaljenom oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka, život su izgubile Julie Richards (47) iz Brisbanea i njezina kći Jessica (20), izjavio je prijatelj obitelji John Mickel za program Sky News.

Vezani članci Erupcija vulkana na Novom Zelandu (Foto: AFP) Pronađena živa nakon fatalne erupcije vulkana: Australka s teškim opeklinama u bolnici, kći i suprug još uvijek nestali Erupcija vulkana (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Geolog o stravičnoj erupciji vulkana na Novom Zelandu: "Poginule turiste zahvatila je vodena para, oni su skuhani"

Poginulih je zasad šestero, a pretpostavlja se da je još osam osoba preminulo na otoku, koji je još uvijek preopasan za posjet spasilačkih ekipa. U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo 47 ljudi. Od toga 24 iz Australije, devet iz Sjedinjenih Američkih Država, pet je bilo novozelandskih državljana, četiri njemačka, te po dva iz Kine i Velike Britanije i jedna osoba iz Malezije.

Australska majka i kći na Novi Zeland otputovale su u ponedjeljak te su se kući trebale vratiti za vikend.

Vulkan na Bijelom otoku, na maorskom poznat pod nazivom Whakaari, jedan je od najaktivnijih na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija. Sedamdeset posto vulkana nalazi se ispod mora. Vulkanolozi kažu da je vulkan izbacio pepeo i dim više od 3,5 kilometara u zrak te su golemi oblaci dima bili vidljivi na Sjevernom otoku.

Posljednja smrtonosna erupcija dogodila se 1914. i tada je poginulo 12 rudara. (Hina)