Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Dva potresa koja su zatresla Južnu Koreju u ponedjeljak, od kojih je jedan najjači u povijesti te države, izazvali su zabrinutost oko sigurnosti velikog broja nuklearnih elektrana koje se nalaze na potresima sklonom jugoistoku poluotoka.


Korejska meteorološka agencija objavila je kako su se dva potresa, snage 5,1 i 5,8 stupnjeva po Richteru, dogodila u blizini grada Gyeongjua, a mogli su se osjetiti i u prijestolnici Seulu, više od 300 kilometara na sjeverozapadu.

Četrnaest osoba je ozlijeđeno, no nema informacija o ozbiljnijoj šteti, rekao je dužnosnik ministarstva javne sigurnosti.

Usprkos tome, tvrtka Korea Hydro & Nuclear Power Co je iz predostrožnosti ugasila četiri nuklearna reaktora u svom kompleksu u Gyeongju.

Južnokorejski reaktori su dizajnirani da izdrže magnitude 6,5 ili 7,5 stupnjeva po Richteru, objavilo je vijeće za nuklearnu sigurnost.

Operaterima nuklearnih elektrana naređeno je da nadograde stare reaktore nakon što je cunami u Japanu 2011. prouzročio katastrofu u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Južna Koreja je sa svojih 25 nuklearnih reaktora, koji proizvode trećinu njezine struje, peti najveći korisnik nuklearne energije na svijetu. U planu je izgradnja još 9 elektrana do 2027. godine. (Hina)