Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVEP OBJAVIO DETALJE POTRAGE

Stručnjak otkriva strategiju u potrazi na Atlantiku: "Strašno je to složeno, kao da tražite iglu u plastu sijena"

Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube)
Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) screenshot YouTube
Aktualno Galerija Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore Brodovi u Atlantiku (Screenshot: Marine Traffic) Brodovi u Atlantiku (Screenshot: Marine Traffic) Pozicije brodova (Foto: screenshot Marine Traffic) Pozicije brodova (Foto: screenshot Marine Traffic) Foto: screenshot Marine Traffic Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) Foto: screenshot YouTube +4 Branko Skorić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, možda je došla kraju.

21:50 Stručnjak u području traganja i spašavanja Davor Alujević, zapovjednik broda, opisao je kako izgleda akcija traganja na Atlantiku.

Pročitajte i ovo Spašavanje ukrajinskih i ruskog pomorca s Bourbon Rhodea (Foto: screenshot) U SREDIŠTU URAGANA Preživjeli s Bourbon Rhodea: "More je prodiralo sa svih strana, kapetan Miškić vikao je: Mayday! Mayday! Naš brod potonuo je za 13 minuta" Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Apel ministru Grliću Radmanu Supruga nestalog pomorskog kapetana Miškića: "Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi"

"Teško je na osnovi dostupnih podataka uopće odrediti tip obrasca odabrane potrage. Ali 99% sam siguran da se koristio onaj s paralelnim stazama i zrakoplovom koji leti okomito na kursove brodova u postroju. Same dužine nogu (kako mi kažemo u struci) tj. dužine plovidbe u Nm u istom kursu, teško je odrediti, i one su slobodna procjena OSC-a s obzirom na dostupne podatke", rekao je Alujević za Morski.hr.

"Dakle, po uočavanju signalnih raketa, brodovi su se uputili put područja u kojem je približno određena pozicija ispaljivanja istih, i u tom relativnom malom prostoru su krenuli u zgusnutiju formaciju pretrage skupa sa, čini mi se, zrakoplovom C130. Ukoliko je satelit uočio splav, na osnovu GPS pozicije i odmaka od otprilike 2 sata za zaprimanje snimke, radi se proračun u hodu tj. korekcija pozicije za prevladavajući smjer valova i struje - pretpostavka gdje će splav biti odnesena za ta 2 sata plus, naravno, vrijeme doplovljenja brodova do pozicije", dodaje Alujević.

Naveo je da je potraga do sedmog dana i prekida vođena OK, ali ističe da je problem definitivno preuranjen prekid potrage.

"Puno je tu faktora. Ciklon koji je prošao preko njih vrti kao centrifuga. Tako da se njegovim prolaskom splav vrati pod utjecaj prevladavajućih struja i vjetrova uobičajenih za područje. Uopće ne bi bilo nemoguće da se splav pod utjecajem ciklona udaljila pa opet strujom naknadno bila vraćena oko početne pozicije.

Plus, gotovo sigurno su imali tzv. grid mrežu područja (kvadranata) po kojima su pretraživali. Ukoliko u jednom ne pronađu ništa, idu u drugi i tako redom na ogromnom području. Ako u jednom od kvadranata grida ne uočite splav, proći će puno vremena dok se vratite na isti kvadrant opet. Ako se uopće vratite.

Strašno je to složeno sve skupa. Zaista kao da tražite iglu u plastu sijena. Bilo bi zanimljivo vidjeti ukoliko nađu splav, koliko je udaljena i u kojem smjeru u odnosu na prvu pronađenu. Ako je iz satelita viđena splav, bez obzira na ishod priče, to je i definitivna potvrda da je odluka o prekidu bila preuranjena, tj. da je ovih par dana izgubljeno dragocjeno vrijeme".

"Mislim da ćemo kroz nekoliko sati imati pozitivne vijesti"

 

20:00 Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je s Brankom Skorićem iz Udruge kapetana Šibenika koji je rekao kako su brodovi stigli do mjesta, te da usporavaju i pojačavaju pretragu. "Mislim da ćemo kroz nekoliko sati imati pozitivne vijesti. Znači, usporili su, to je dobar znak da su došli na poziciju i nadamo se da će uskoro uočiti taj neidentificirani objekt na moru“, kazao je i otkrio na kojoj lokaciji je točno uočen taj objekt, odnosno na kojoj udaljenosti od potonuća broda.

"Koliko ja imam informacije, to je od 65 do 70 nautičkih milja. Distanca za orijentaciju je Šibenik-Pag, otprilike. Ja hoću vjerovati da postoje realne mogućnosti da se radi o pomorcima s potonulog broda“, rekao je i objasnio na koji način pomorci mogu signalizirati brodovima da su to oni, ukoliko im je nestalo signalnih raketa.

"Ako su potrošili sve signalne rakete s padobranom, preostaju takozvane bengalke, odnosno ručne buktinje, koje izrazito svijetle, vidimo ih na stadionima. Ako i to bude potrošeno, ostaju im dimne kutije. Ogroman narančasti dim koji se pruža i miljama se vidi. Ako i to bude vlažno, ostaje im heliograf. To je veliko ogledalo s nišanom koji usmjerava sunčevu zraku u objekat koji oni gledaju. To svijetli isto jako po danu."

19:37 Premijer Andrej Plenković komentirao je potragu za pomorcima, rekavši kako je Vlada u neprekidnom kontaktu s francuskim vlastima. Kaže da je osobno o tome razgovarao s predsjednikom Macronom.

"Sa niz kanala smo uputili poruku koliko nam je važno da se naprave maksimalni napori kako bi se vidjelo da li ima signala koji bi upućivali da su pomorci još tamo“, rekao je.

Otkrio je kako je angažirana Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora koja je pak osigurala pristup satelitskim snimkama.

"Temeljem tih informacija je ovo što vi danas prenosite. Očekujemo da se brodovi što prije upute gdje su satelitske snimke otkrile određene predmete koje bi mogle biti splav. I to je ono što se u ovom trenutku zbiva. Ovo je odraz koliki je naš stupanj angažmana“, rekao je premijer.

Plenković o potrazi

 

19:30 Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), koja se na zahtjev hrvatske Vlade uključila u potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode potonulog usred Atlantskog oceana 26. rujna 2019., danas je uz pomoć satelitskih snimaka, kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.

Sve naše nadležne službe i diplomatske aktivnosti u potpunosti su koordinirane i angažirano rade na pronalasku nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnoj je vezi s obitelji kapetana Miškića.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno", navodi se u priopćenju MVEP-a

Pretražuje se široko područje

18:15 Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić rekao je za N1: "Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga".

17:00 - Uočeno je da se u jednom trenutku većina brodova uputila prema zapadu, slijedeći brod Alp Striker. Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan objasnio je kako brodovi moraju pretraživati široko područje.

"Brodovi dođu do neke točke i onda se raspršuju. Pretražuju teren. Bilo bi glupo da idu jedan za drugim. Podijele se na rute. Odnosno, dođu do neke točke i onda se rasprše kao strijelci. Ako je nešto uočeno idu prema toj poziciji i onda se raspršuju i traže dalje“, objasnio nam je.

Napomenuo je kako je točno da je nešto uočeno, da pretpostavljaju da je riječ o splavi, no da su sve ostalo nagađanja.

"Ne znamo je li splav puna ili prazna. Ja sam umjereni opitimista", rekao je.

16:50 Europarlamentarka Ruža Tomašić objavila je na Twitteru da je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu zatražila od svih članica Unije da pomognu u pronalasku Dina Miškića i drugih nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. 

16:17 - Sindikat pomoraca dobio je pouzdanu informaciju kako je uočena splav i da su svi brodovi upućeni prema njoj.

"Splav je uočena na satelitskim snimkama i onamo je upućena veća flota, da se pretraži šire područje. Satelitske snimke kasne dva sata", potvrdio je za Novu TV glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan.

Na stranici koja prati kretanje brodova Marine Traffic tijekom posljednjih sati moglo se vidjeti da je nekoliko brodova promijenilo kurs kojim su plovili. Potom je na vrlo maloj udaljenosti bilo nekoliko brodova. Pomorci u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku protumačili su to kao akciju spašavanja, odnosno tvrde da je vjerojatno u Atlantiku uočeno nešto zbog čega su brodovi skrenuti s kursa.

Još nema službenih informacija, no obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića i šestorice Ukrajinaca nadaju se da je završena potraga za njima te očekuju dobre vijesti.

Kako doznaje portal Morski.hr, sazvan je hitan sastanak hrvatskih diplomata i francuskih dužnosnika.

Apel Miškićeve supruge

Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića, uputila je danas apel francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu i zamolila da poduzme sve što je u njegovoj moći da se potraga nastavi do pronalaska nestalih pomoraca.

"Poštovani ministre, dozvolite da Vas podsjetim da je potraga za posadom Bourbon Rhodea zaustavljena samo sedam dana od njezina početka, usprkos tomu što svi čkanovi posade nisu pronađeni i usprkos izjavama preživjelih mornara koji su posvjedočili da su sve četiri splavi uspješno lansirane te da se posada ukrcavala na njih. Nakon tri dana očaja, stigla je nova nada. Potraga je nastavljena, a kao što znate uočene su i signalne rakete - dokaz života naših voljenih koji danima plutaju po Atlantiku!", napisala je između ostalog Miškićeva supruga.

Navela je i da je u kampanji za prikupljanje sredstava dosad prikupljeno gotovo 50.000 eura te da su spremni "svaki cent novca koji prikupimo uplatiti za troškove francuskih snaga uključenih u potragu, samo da sedam života ne ostane prepušteno na milost i nemilost oceanu". 

Uočene signalne rakete

U utorak je posada broda Alp Striker, koji aktivno traga za nestalim pomorcima, uočila signalnu raketu u blizini područja na kojem je potonuo Bourbon RhodeBijeli pa crveni signal trajao je dvadesetak sekundi, a u potragu za nestalim pomorcima tada se uključio i avion američke obalne straže.

Obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog pomorca i kapetana potonulog broda Bourbon Rhode ne odustaju. Nakon peticije kojom su tražili nastavak potrage, a koja je sakupila više od 40.000 potpisa, pokrenuli su kampanju za skupljanje novca. Kao cilj su postavili iznos od 300.000 eura. Iznos doniranog novca vrlo brzo raste, a u srijedu u 15:55 taj je iznos premašio 49.141 eura.

Na splavi moguće preživjeti i do 30 dana

Bourbon Rhode, brod s 14 članova posade, potonuo je na Atlantiku 26. rujna. U akciji potrage pronađena su tijela četiri pomorca, dok su trojica pomoraca pronađena su živa na splavi. Spašeni pomorci tvrde da su sva četiri splava za spašavanje uspješno spuštena u more te da postoje velike šanse da su i ostalih sedam pomoraca živi na splavi.

Stručnjaci kažu da je na oceanu moguće preživjeti i do 30 dana, ovisno o uvjetima. Pojasnio je to Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske. ''Sama činjenica da ste na splavi već 12 dana, pa taman i da su uvjeti idealni u borbi za goli život, pomisao na to me grozi.

Oni su trenutno na splavi koja je opremljena svime što im je potrebno, ovisno o tome za koliko je ljudi splav certificirana i veličini. Na splavi se mogu nalaziti dovoljne količine hrane i vode koje mogu biti dopunjene zalihama s broda ukoliko su imali mogućnosti da to i naprave. Uz to, ima i reflektirajući radar. Također, ima protustrujno sidro koje usporava brzinu splavi'', objasnio je Perić za Dnevnik Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene