Obavijesti Video Pretražite Navigacija
past će vlada?

Totalna ludnica u Crnoj Gori - Porfirije u tajnosti potpisao ugovor s premijerom, ministar poludio: "Nemate vi pravo ratificirati ništa više nego moja baba!"

Patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije Foto: DNEVNIK.hr
U Podgorici je u srijedu potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Taj potez najoštrije je osudio ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, istaknuvši kako premijer Abazović nije imao pravo ništa ratificirati.

Crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u srijedu su u potpisali Temeljni ugovor.

"Vlada je odlučna da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Sretni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprinijeli. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i vjerujem da smo danas stavili točku na jedan izazov koji je stajao pred nama", rekao je Abazović te istaknuo da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo zatvore na lijep, primjeren, dostojanstven način i u skladu s Ustavom i zakonima.

Prema navodima crnogorskih medija, Porfirije je u Podgoricu stigao bez najave.

Naglasio je kako je potpisani ugovor nešto što je bilo potrebno i Crnoj Gori i toj vjerskoj zajednici. Rekao je i da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz tisućljeća bila, "domaćinska kuća za sve ljude, s koje god strane svijeta da dolaze", navode crnogorske Vijesti.

Porfirije je pozdravio sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se bogu mole ili mu se ne mole, kao i kojem narodu pripadaju".

Pročitajte i ovo Patrijarh Porfirije pomno birane riječi Poglavar SPC-a posvetio crkvu u Smiljanu, govorio o miru Hrvata i Srba: "Uvijek može bolje..."

Pročitajte i ovo Ivana Petrović "Pismo ima i politički značaj" Ivana Petrović o pismu zagrebačkih biskupa SPC-u: "Ovo je najjača izjava mjesne crkve u Hrvatskoj nakon one o grijesima struktura"

"U bilo kojoj državi da se nalazimo i u njoj imamo crkvenu jurisdikciju, podrazumijeva se da hoćemo poštovati Ustav i zakone svake države. Zato mislim da je važno da i vi, poštujući Ustav i zakone Crne Gore, a i mi, nismo htjeli ništa više od bilo kojeg građanina Crne Gore vezano za temu vjere niti smo imali ambicije da postignemo više od bilo koje drugo vjerske zajednice", poručio je patrijarh SPC-a.

Manji broj građana prosvjedovao je u blizini vile u kojoj se održavalo potpisivanje ugovora, a susret je održan pod velikim policijskim osiguranjem.

Krivokapić ogorčen: "Nemate vi, predsjedniče Vlade, pravo ratificirati ništa više nego moja baba"

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić oštro je kritizirao potpisivanje Temeljnog ugovora. Premijeru Abazoviću poručio je kako ovo "nije bio lijep ni primjeren dan".

Upravo zbog Temeljnog ugovora Nacrt izvještaja Europske komisije Crnoj Gori za 2022. godinu bio je prilično negativan, upozorio je.

"Mnogo toga je u ovoj državi napravljeno na prevaru. Ovo je dan koji nas je udaljio od EU-a. Postoje sankcije za pogreške i uspjehe. Predsjedniče Vlade, ovo nije bio ni lijep ni primjeren dan. Nemate vi pravo ništa više ratificirati nego moja baba", poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Demokratska partija socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića već je uskratila potporu Vladi zbog usvajanja ugovora s SPC-om. Iz DPS-a su poručili kako je njihov cilj europska agenda. 

U srijedu su najavili izglasavanje nepovjerenja Vladi te istaknuli kako će potpisani ugovor biti suspendiran odmah nakon izbora nove Vlade.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene