Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šefica HLS-a za Dnevnik Nove TV

Zdravstvena jesen ne izgleda obećavajuće, moguć i štrajk liječnika: "Postavljeni su rokovi za rješavanje naših pitanja"

Ni milimetar se nisu pomaknuli odnosi ministra Beroša s liječnicima o kojima ovisi sustav pa i njegova uspješnost. Potvrdio je to i današnji sastanak na koji se ministar javio videovezom. Zdravstvena jesen ne izgleda obećavajuće.

Nakon sat i pol sastanka predstavnici liječnika izašli su razočarani.

"Razočarani smo na neki način s ovim sastankom. Zapravo, tu nije bilo konkretnih prijedloga, niti sadržaja, niti nekih rokova za rješenje ovog velikog problema", kazala je Vesna Potočki Rukavina iz KOHOM-a.

A liječnici traže rješavanje pitanja reprezentativnosti sindikata, donošenje zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika te reguliranje postojećeg sustava koeficijenata. U ministarstvu kažu da je bilo je konstruktivno.

"Prvi tjedan u devetom mjesecu nastavljamo s radom radnih grupa. Ne znam zašto bi bili nezadovoljni", rekao je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Pročitajte i ovo Korona brojke u porastu - 3 crne prognoze Imamo 10 puta više novozaraženih nego lani na današnji dan, raste interes za cijepljenje: "Ljudi izbjegavaju prijave..."

Uoči sastanka, medijima je stiglo priopćenje iz ministarstva. Ističu kako se izdatak za zaposlene u zdravstvu povećao 40% za mandata ove Vlade, da se sustavno rješava problem neisplaćenih prekovremenih te da su zaposlilo više od 1800 liječnika u četiri godine. Poručili su i da im je nit vodilja ''djela, a ne samo riječi''.

"I liječnici očekuju djela, a ne riječi", kazala je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Obećanja im je dosta.

"Jako su liječnici nestrpljivi osobito mlađi. I možemo očekivati da će oni izraziti svoje nezadovoljstvo u devetom mjesecu ako stvarno ne dođe do konkretnih rezultata", kazala je Krolo.

Liječnike je komentarom ''ma hajde'' na temu plaća i stresa, posebno naljutio premijer. Pa se proširio hashtag #mahajde, HUBOL svakodnevno objavljuje iskustva liječnika. S druge strane, ministarstvo navodi da je u lipnju prosječna plaća specijalista bila 22.000 kuna sa svim dodacima.

Pročitajte i ovo Ilustracija OD ROMOBILA DO AUTOMOBILA Od subote na snazi nova pravila u prometu, pogledajte što se sve mijenja

"To je plaća sa dodacima i sa prekovremenima. To je nekakav prihod liječnika mjesečni i činjenica je da je taj podatak točan", rekao je Dulibić.

"Ovo su plaće s enormnim brojem prekovremenih sati. Ja ću gospodina Dulibića priupitati koja druga struka zapravo iznosi plaću u javnost s prekovremenim satima koji krše zakon", kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Kažu da se plaće otprilike kreću od 8000 do 12.000 kuna.

"A zapravo jedna specijalistička plaća bez dodataka, bez prekovremenih sati iznosi nekih 11 i pol tisuća kuna. Pa sada neka mi onda ili gospodin Dulibić ili ministar ili neko drugi kaže da su to enormno visoke plaće!", dodaje Šmit.

U ministarstvu spuštaju loptu.

"Nema potrebe za nekom nervozom. Sustav funkcionira. I...", kaže Dulibić, a reporterka Dnevika Nove TV Sanja Vištica ga je podsjetila kako liječnici kažu da sustav funkcionira preko njihovih leđa, zbog prekovremenog rada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog koeficijenata Beroš odgovorio na prozivke liječnika: "Iznenađuje me izostanak empatije i razumijevanja"

"A dobro, moraju to tako reć. Liječnici su apsolutno nositelji djelatnosti u zdravstvu i najvažnihiji su i činjenica je da imamo dosta prekovremenih", rekao je Dulibić.

Činjenica je i da su, od ulaska u EU, iz zemlje otišla 1032 liječika. Uglavnom mladi.

Sindikati očekuju da se poštuju rokovi

Ministra Beroša čeka vruća jesen, a Sanja Vištica javila se i uživo u Dnevnik Nove TV. Reporterka je razgovarala s predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata, Renatom Čulinović-Čaić.

Na pitanje što će biti ako se ne ispune njiihovi zahtjevi, Čulinović-Čaić kaže: "Ovisi o djelima, a ne o riječi. Postavljeni su rokovi za rješavanje naših pitanja". Dodaje i kako je i štrajk na stolu. Sve ovisi o tome kako će Vlada i Ministarstvo postupiti.

Nije samo plaća problem

Liječnici nisu nezadovoljni samo zbog plaća, pogotovo mladi.

"Svi smo s pravom nezadovoljni plaćama. Mladi ističu probleme s dodjeljivanjem specijalizacijea preko veze, kršenje radnih prava. Nekoga se prisiljava da radi duže, to se ne bilježi, ali onaj koji mu je naredio da ostane duže, poslije mu je na ispitu pa se može svetiti...", navodi Čulinović-Čaić i ističe kako mladi žele europske uvjete.

Komentirala je izjavu državnog tajnika da su plaće rasle 40 posto i da ne vidi razlog za nezadovoljstvo.

"Ma hajde, plaće su rasle i drugim javim službama, negdje i više nego u zdravstvu", kazala je liječnica.

Na pitanje hoće li tražiti sastanak s premijerom odgovara: "Hoću li opet reći 'ma hajde'. On je rekao da ne vidi probleme", kazala je predsjednica sindikata koja očekuje poštivanje rokova.

Reporterka Dnevnika Nove TV ministra Beroša prije gotovo mjesec dana pitala je što je s nacrtom zakona o zdravstvenoj zaštiti, a on je kazao da će ga javnost vidjeti za 5-6 dana, što se očito još nije dogodilo. Vištica je isto sad pitala i državnog tajnika, a on kaže da ćemo nacrt vidjeti za dva tjedna.

"Neka i to ostane zabilježeno", zaključila je Vištica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene